Gazdaság

“PATYOLATTISZTA” DEVIZÁK

admin
admin

1996. 05. 29. 00:00

A jegybanki sterilizáció hiányában a beérkező deviza forintértékével megnövelt pénzkínálat hatására vagy az infláció nő, vagy a kereskedelmi mérleg hiánya. Ezért a jegybank 24-25 százalékos kamatozású állampapírt ad el a devizaátváltás során kapott forint lekötése érdekében. A devizának persze lényegesen alacsonyabb a nominális kamata. A forint és a devizahozamok közötti csaknem 20 százalékos különbözettel viszont csökken az MNB eredménye. A gazdaság egésze szempontjából az kedvező, ha a kamatkülönbözet belföldön marad, és a megtakarításokat gyarapítja, hiszen a jegybanknak 1 milliárd dollárral kisebb nettó adósságállomány után kell külföldre kamatot fizetnie.

A korábbi leértékelések miatt felgyülemlett úgynevezett nulla kamatozású államadósság áprilisban még 1825 milliárd forinttal csúfította a jegybank mérlegét. Czirják Sándor azonban arról tájékoztat: az 1995. évi rekordösszegű privatizációs bevételek miatt a napokban a jegybankról szóló törvényben rögzítetten felül további 315,6 milliárd forint értékű nullás kamatozású államadósságot alakít át a költségvetés kamatozóvá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.