Gazdaság

NYERESÉGES A SONY – Sikerek a drága jen ellenére

Ismét nyereséges a Sony. Az előző esztendei több mint 293 milliárd jenes rekordveszteség után az 1995-96-os pénzügyi évet a japán csoport 54,25 milliárd jen nyereséggel zárta. A tradicionális audiovizuális termékek viszonylagos sikertelenségét ezúttal eredményesen kompenzálta a cég az informatikai eszközök, így a CD-ROM-ok, félvezetők, monitorok, játékok és mobiltelefonok eladása terén. A tavalyi teljesítmény egyetlen igazi szépséghibája a raktárkészletek megnyolcszorozódása: 133 milliárdról 856 milliárdra duzzadt az alapvetően elektronikai termékek eladatlan állománya. A Nomura elemzői szerint ez monetáris okokra vezethető vissza.

A túl erős jen ellenére 15,1 százalékkal, 4592,6 milliárd jenre nőtt a társaság konszolidált forgalma. A Sony erre az évre is mintegy 9 százalékos forgalombővülést prognosztizál, és 75 százalékos nyereséggyarapodásban bízik. Az előrejelzések alapja azonban a dollár árfolyam 104 jen körüli stabilizálódása, szemben az előző pénzügyi év 95 jenes árfolyamával. A japán piacon, ahol a Sony forgalmának 30 százaléka bonyolódik, 25 százalékkal bővültek a cég eladásai, miközben Európában 16,4 százalék, az USA-ban pedig 9,4 százalék volt az előrelépés. Tavaly a termékek 47 százalékát sikerült külföldön eladni, ez évben pedig az export a tervek szerint 50 százalékra növekszik.

A múlt év minden, a Sony által művelt ágazat szempontjából kedvező volt. A szabadidő- és szórakoztatóipari tevékenység forgalma mindössze 7 százalékkal bővült, mindazonáltal ez is nyereséget termelt. Sikeres volt a Sony Pictures is, amelyet a hírek szerint érdekel a Turner Broadcasting Studióhoz tartozó Castle Rock Stúdió megvásárlása. A tranzakciót 500 millió dollárra becsülik a szakértők. Tárgyalások folynak a francia Studio Canallal a nemzetközi piacokon való együttműködés céljából.

Első ízben adott számot a Sony a pénzügyi szolgáltatások terén végzett aktivitásáról. Az életbiztosítási kötvények értékesítéséből a társaság 231 milliárdos forgalom mellett 8,4 milliárd jen nyereséget ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik