Gazdaság

Napirend előtt

A köztársaság új alkotmányának előkészítése során gazdasági vonatkozású konfliktus körvonalait lehet felfedezni. A napokban a kereszténydemokraták frakciója határozottan közölte: minden korábbi koncepcióban szereplő tervnél szélesebben kívánják rögzíteni az állam szociális ellátási kötelezettségét polgáraival szemben. Kormánypárti vélemények szerint a túlságosan tág megfogalmazás is alkalmas lehet arra, hogy alkotmányos konfliktus alakuljon ki az állam aktuálisan korlátozott teherbíró képessége miatt. A kereszténydemokraták elszántnak látszanak, és bejelentették: ha nem juttathatják érvényre elképzelésüket, akkor nem vesznek részt az alkotmányozásban.

Az Európa Parlament mezőgazdasági bizottságának vezetője tanácskozott a Ház európai integrációs, valamint mezőgazdasági bizottságának tagjaival a magyar mezőgazdaság európai uniós kilátásairól. A német politikus általános véleménye bizakodó volt a magyar esélyek taglalásakor. A mezőgazdasági bizottság ülésén azonban röviden, de félreérthetetlenül kifejezte, hogy az EU szervezetei még a mai magyar agrártámogatási szintet is túlzásnak tartják, s azt várják, hogy a magyar állam vonuljon vissza erről a területről.

Megbukott a kormány egészségügyi reformterve a foglalkoztatási és munkaügyi bizottságban. A népjóléti tárca törvényjavaslatot nyújtott be a Háznak az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi ellátási normatívákról. A foglalkoztatási bizottságban az ellenzékieken kívül a kormánypárti képviselők is visszautasították a kormány előterjesztését, mondván: nincs hatáselemzés, nem ismeretesek az átalakítás költségei, nem számolták ki az esetleges megtakarításokat sem. A törvényjavaslat mégis a törvényhozás teljes ülésének napirendjére kerül, mert a szociális állandó bizottság a foglalkoztatási testület döntésétől függetlenül vitára alkalmasnak találta azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik