Gazdaság

A K&H BANK KÖZGYŰLÉSE – Döntött a Kupatanács

A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) minden tekintetben sikeres évet zárt – közölte a pénzintézet elmúlt heti közgyűlésén Erős János vezérigazgató. Mégis menesztették – az ÁPV Rt. javaslatára – Láng László elnököt, akinek helyét valószínűleg az igazgatóságba beválasztott Kupa Mihály foglalja majd el.

A bank elmúlt évének második felét már az új, májusban választott vezetőség által meghirdetett offenzív stratégia jellemezte. Szükség is volt a szemléletváltásra, hiszen a K&H piaci részesedése – a többi konszolidált bankéhoz hasonlóan – tavaly a mérlegfőösszeg, valamint a vállalati hitelek és betétek tekintetében is csökkent, miközben a vegyes bankok erőteljesen növekedtek.

A bank és csoportja 1995 végén a bankszektor eszközeinek 9,7 százalékával rendelkezett. Mérlegfőösszege – ugyancsak 9,7 százalékos növekedés után – az évzáráskor elérte a 252 milliárd forintot. Ennél is jobban gyarapodott a bank eredménye, amely adózás előtt 55,2 százalékkal, adózás után pedig 119 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakáét. Az eredményes gazdálkodás nyomán némiképp a tőke-megfelelési mutató is javult, miközben az átlagállományra számolt eszközarányos jövedelmezőség (ROA) 0,38-ról 0,8 százalékra, a vagyonarányos jövedelmezőség (ROE) pedig 9,78-ról 15,49 százalékra nőtt.

Továbbra is jelentősen, sőt a tavalyit meghaladó mértékben (az összes forinthitel-állományból 39,2 százalékkal, az éven belüli forinthitelekből pedig 51,3 százalékkal) részesedtek a K&H hiteleiből a pénzintézet hagyományos ügyfelei: a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalatok. A jelentősen bővülő devizahitelek esetében (jelenleg a kihelyezett hitelek 23,8 százaléka deviza) az élelmiszeripar súlya a meghatározó (az összes devizahitelből 58, ezen belül az éven belüli devizahitelekből 64,6 százalék a részesedése).

Az Ibusz Bank beolvasztásával (Figyelő, 1996/1. szám) megteremtődött a lakossági üzletág fejlesztésének lehetősége – hangsúlyozta Erős János. A magánszemélyek számára végzett szolgáltatások közül kiemelkedik a devizaszámla-vezetés, valamint a különböző értékpapír-konstrukciók. Az 1994 végi mintegy 170 ezer lakossági devizaszámlával szemben 1995 végén a K&H már 245 ezret vezetett, 22,8 milliárd forint értékben. A kártyatulajdonosok száma az egy évvel korábbi 12,6 ezerről 20 ezer fölé emelkedett.

A felügyelőbizottság (fb) nevében az elnök, Rieb László megjegyezte: a bank tőkehelyzete ugyan javult, de a tőke-megfelelési mutatóval a javulás ellenére “nem sikerült érdemben kilépni a 8 százalékhoz közeli, bizonyos instabilitás veszélyét hordozó értéksávból”. Az Ibusz Bank beolvasztása e tekintetben további erősítést ígér, de jelentősebb üzleti expanzióra csak a tőkemegfelelés lényeges javulása esetén nyílik lehetőség.

A további előrelépés egyik feltétele, hogy a bank megállítsa a nettó kamatbevételek, s egyáltalán a fedezeti összeg csökkenését. Annál is inkább, mert az 1995. évi eredményesség alakulásában jelentős szerepet játszó céltartalék-ráfordítások mérséklésében a jövőben már csak szerény tartalékok vannak. Szintén az fb kritikájaként hangzott el, hogy az elmúlt évben – mindenekelőtt technikai és szervezési problémák okán – nem haladt kellőképpen előre az integrált számítógépes rendszer kiépítése, amely pedig képes lehetne az ellenőrzés és döntéshozatal számára naprakész, teljes körű adatokat szolgáltatni.

Rövidesen a kormány elé kerül a K&H privatizációs stratégiája – jelentette be Erős János. Ha minden jól megy, egy éven belül részben magánkézbe kerülhetnek az állam részvényei. Még nem dőlt el, hogy az állam mekkora részvényhányadot tartana meg. Elképzelhető, hogy akár többségi tulajdonhoz juthatnak a külföldi befektetők, akik között nem kizárt egy nagy kelet- vagy közép-európai bank részvétele sem. A privatizáció keretében akár az alaptőke százszázalékos felemelésére is sor kerülhet.

A békésen csordogáló közgyűlést derült égből villámcsapásként érte, hogy az elmúlt évi sikerek dacára, az ÁPV Rt. képviselőjének javaslatára menesztették Láng László elnököt, méghozzá indoklás nélkül. Helyére – az igazgatóságba Galambos Imre vezérigazgató-helyettes, valamint Németh Gábor, az ÁPV Rt. képviselője mellett beválasztott – Kupa Mihály a legesélyesebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik