Gazdaság

MBFB-KÖZGYŰLÉS – Erősítés – osztódás előtt

Egy korábbi kormányhatározatnak megfelelően az ÁPV Rt. 2,22 milliárd forinttal megemelte a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank (MBFB) alaptőkéjét a pénzintézet május 14-én tartott évi rendes közgyűlésén. Az állami vagyonkezelő reorganizációs kerete terhére, 150 százalékos árfolyamon hajtotta végre az akciót. A középtávú stratégiáról információink szerint május végén döntenek, valószínűnek tetszik azonban, hogy a befektetési rész hamarosan leválik a bankról.

Az MBFB tőkeemelésének hátterében egyes elemzők szerint a bank által tavaly megvásárolt Konzumbank céltartalékkal nem fedett – félmilliárd forint névértékű – rossz követelései állnak, amelyet a fejlesztési banknak kell kivásárolnia. Pinke György, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre ezt spekulációnak nevezte, és elmondta: a vagyonkezelő a kormány április 11-i határozatának megfelelően a tőkeemelést nem nevesítve, hanem az MBFB középtávú üzleti stratégiájának előkészületeire adja. Ezzel kapcsolatban viszont nem akart nyilatkozni, ezt ugyanis csak a közgyűlést követő hetekben tárgyalja majd a pénzintézet igazgatósága. A tőkeemelést egyébként az ÁPV Rt. készpénzben teljesíti. Ennek révén az MBFB 16,7 milliárd forintos jegyzett tőkéje 1,48 milliárd forinttal nő, a fennmaradó 740 millió forint pedig a tőketartalékba kerül. Így a bank jegyzett tőkéje 18,18 milliárd forintra, tőketartaléka pedig 9,004 milliárd forintra emelkedik. A tőkeemelés hatására a saját tőke meghaladja a 34 milliárd forintot. A bank erre az esztendőre egyébként 89,7 milliárdos mérlegfőösszeget, 20 milliárdos jegyzett tőkét és 2,5 milliárd forintnyi adózás előtti eredményt tervez.

Ami a középtávú stratégiát illeti, annyit már most tudni lehet: az MBFB-ről nagy valószínűséggel leválik a befektetési rész, és a bank kizárólagos vagy többségi állami tulajdonban álló, szakosított fejlesztési pénzintézetként működik majd tovább – Magyar Fejlesztési Bank néven. Feladatkörébe elsősorban pénzkölcsönök nyújtása és hitelek közvetítése, regionális fejlesztési programok kidolgozása és egy regionális fejlesztési hálózat működtetése, valamint a különféle térségfejlesztési programokhoz kapcsolódó hitelnyújtás és egyéb tőkeműveletek tartoznak majd.

Az egyelőre még nem dőlt el, hogy a befektetési rész bankon belül marad-e. Egyes elképzelések szerint elegendő a tevékenységi köröket csupán szervezetileg, a bankon belül elkülöníteni, ám valószínűbbnek tűnik: a befektetési üzletág az MBFB pénzintézeti csoportjához tartozó ÁFI Brókerhez kerül, amelyet az új értékpapírtörvény hatályba lépését követően befektetési bankká alakítanak át. Ehhez a brókercég jelenleg 500 millió forintos jegyzett tőkéjét is meg kell majd duplázni, mivel a jövő év elején hatályba lépő új szabályozás szerint befektetési bank minimálisan 1 milliárd forintos jegyzett tőkével működhet.

Az MBFB egyébként még további 7,8 milliárd forintos tőkeinjekcióra számíthat, amelyet a kormányhatározat szerint a privatizációs többletbevételekből kell előteremteni. Ennek végrehajtásáról egyelőre ugyan nincs döntés, ám az ÁPV Rt.-ben nem tartották kizártnak, hogy erre még az idén sor kerülhet.

A közgyűlésen külön napirendi pontként személyi kérdések (az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok újraválasztása) is szerepeltek. Az előzetes várakozásoknak megfelelően igazgatósági taggá választották Huszty Andrást, a pénzintézet új vezérigazgatóját, aki Medgyessy Pétert váltotta áprilisban a bank élén. Az igazgatóság elnöki posztjára Hegedűs Évát, a PM helyettes államtitkárát választották, aki várhatóan június elsejétől látja majd el ebbéli feladatait

Ajánlott videó

Olvasói sztorik