Gazdaság

KINEK KELLENEK A RÉSZVÉNYEK?

A gázszolgáltató társaságok részvényeinek másodlagos piacát leginkább azok a szakmai befektetők mozgatják, akik elsősorban a társaságokkal kapcsolatos információk elérése érdekében kívánnak bennük néhány százalékos kisebbségi részesedéseket szerezni. Ők azonban legjobb esetben is csak a papírok névértéke körüli árat hajlandók kifizetni, ami meglehetősen távol esik a privatizáció során elért – nem annyira a társaságokért, mint inkább azok piacáért fizetett – többszáz százalékos árfolyamtól.

Pénzügyi befektetők érdeklődésére nem számítanak piaci körökben, mivel a gázszolgáltató társaságokban többségi részesedést szerzett befektetőknek nem érdeke azok tőzsdére vitele, osztalékot pedig az elkövetkező néhány évben biztosan nem fognak fizetnek e cégek.

Ma még a dolgozóknak juttatandó háromszázaléknyi részesedések értékesítése után az ÁPV Rt.-nél maradó hétszázalékos részvénypakettek sorsa is kérdéses. Annyi tudható csupán, hogy a vagyonkezelő törvényi kötelezettségeinek köszönhetően azok terhére újabb kárpótlási jegy-részvény cserék várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik