Gazdaság

HAZAI FORMABONTÁS

Magyarországon – döntően a BÁT-on, kisebb részt pedig a Budapesti Értéktőzsdén – zajló tőzsdei devizaforgalom a nemzetközileg megszokottnál jóval nagyobb arányt képvisel a bankközi piac forgalmával szemben. A bankközi piacon a korlátozott banki limitek miatt esetleges a határidős forgalom, heti értékét a szakemberek 20-25 millió dollárra teszik, míg az azonnali piac devizaforgalma napi 50-70 millió dollárra tehető. Ugyanakkor a bankközi piacot jórészt éppen a tőzsde húzza magával: a legnagyobb üzletkötések egy-egy árutőzsdei határidő kifutásához kapcsolódnak.

A BÁT napi átlagos forgalma jelenleg 20 millió dollár,a Budapesti Értéktőzsdén pedig kétmillió dollár körül alakul a devizák napi kereskedési értéke.

Az árutőzsdei adásvétel – mindenekelőtt a pénzügyi szekciónak köszönhetően – exponenciális növekedést mutat: 1995-ben elérte az előző évi 35 milliárd forintos forgalom ötszörösét, 175 milliárdot, az idén pedig már átlépte a 250 milliárd forintot. Ebben a forint csúszó-leértékelése mellett mindenekelőtt a külföldi tőkebeáramlás és a forintba vetett bizalom növekedésének van szerepe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik