Gazdaság

TELEKOMMUNIKÁCIÓ – Fúziós kudarc Nagy-Britanniában

admin
admin

1996. 05. 08. 00:00

Kudarcba fulladtak a BT (ex British Telecom) és a Cable&Wirelers fúziós tárgyalásai. A két társaság a mostanit megelőzően már tett egy kísérletet az egyesülésre, ám az sem járt sikerrel. A március végén ismét megkezdett tárgyalások tétje egy, a világ 50 országában érdekelt, mintegy 32 milliárd dolláros forgalmú, a világ telekommunikációs piacán az elsők közé kerülő vállalat lett volna.

Pénzügyi és szabályozási kérdésekben nem sikerült megegyezni – nyilatkozták a BT vezetői, hozzátéve, hogy a kockázat nagyobbnak bizonyult a várható haszonnál. Más vélemények szerint Kína nézte rossz szemmel a fúzió tervét, miután a Hongkong Telecom 57,5 százaléka jelenleg a Cable&Wirelers tulajdona, és Pekingnek nem tetszik a brit túlerő a perspektivikusan Kínához visszacsatolandó állam távközlési piacán.

A BT illetékesei ugyanakkor a brit hatóságokat hibáztatják, mondván, hogy azok 2001-ig szűkre szabták a BT mozgásterét. A távközlési szolgáltatásokat szabályozó hatóságot, az Oftelt (Office of Telecommunication) 12 évvel ezelőtt hozták létre, tevékenységét a Parlament felügyeli. A BT belföldön monopolhelyzetben van, és az Oftel szigorúan ügyel a szolgáltatások minőségére, és limitálja a tarifákat. A Cable&Wirelers részvényesei által kívánt liberalizálásról 2001-ig szó sem lehet – nyilatkozta Don Cruickshank, az Oftel igazgatója.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.