Gazdaság

Két szomszédvár

A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Szakmai Egyesülete csaknem kétéves múltra tekint vissza, 35 tagot számlál. Az egyesület a többségi magyar tulajdonú cégeket fogja össze, függetlenül attól, hogy gyártó, vagy kereskedő vállalkozásról van szó. A magyar vállalkozások érdekeinek képviselete a szervezet célja. Nagy port kavart akciója volt az a nyílt levél, amit a miniszterelnökhöz intézett másfél éve a radiológiai rekonstrukcióra ajánlott, magyar állami garanciavállalással megvalósítandó bajor hitel ügyében, aminek a Siemens lett volna a kedvezményezettje. Mint utóbb kiderült, nem volt szó az ajánlat elfogadásáról, de az egyesület mindenképp időben emelt szót annak érdekében, hogy egy ilyen volumenű üzletnél más külföldi, és hazai gyártók is megkapják az esélyt a versenyzésre. A radiológiai rekonstrukció ügye azóta is napirenden van, s a hazai gyártók egyfajta érdekközösséget alkotnak az ügyben. Az egyesület egyébként szem előtt tartja azt a tényt, hogy a cégek konkurensei egymásnak, csak közös érdek megjelenítésére vállalkozik. Legközelebb a szakmai kiállítások túlburjánzása ügyében kívánnak fellépni.

Az MDQ Szakmai Szövetség az Orvosi Eszközök Minőségfejlesztéséért nevű egyesület két hónapos csupán. A tulajdonviszonyok nem játszanak szerepet, de csak gyártó cégek lehetnek tagjai a szervezetnek. Nem valamiféle elitizmus jegyében, hanem mert más a kereskedők, és más a gyártók problémája. A szövetségnek 14 tagja van jelenleg. Valamennyiük célkitűzése, hogy 1997. december 31-ig megszerzik az ISO 9001 minősítést. Az Európai Unió egyes tagállamaiban már ez év januárjától megkövetelik a CE termékjelzést, ami az elektronikai termékek üzembiztonságára garancia. Egyes mérések elvégzésére Magyarországon jelenleg nincs megfelelő laboratórium, a külföldi mérések viszont igen költségesek és időigényesek. Az MDQ célkitűzései között szerepel e vizsgálatok elvégzésére alkalmas laboratórium kialakítása. Ennek költsége körülbelül 250 millió forint lenne. 50 milliót összeadnának a szövetség tagjai, a nagyobbik hányad finanszírozására az IKM és PHARE forrásokhoz szeretnének jutni.

A két szakmai szervezet között nincs érdemi együttműködés, viszont vannak olyan cégek, amelyek mindkét egyesületben képviseltetik magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik