Gazdaság

ELTŰNŐ SZERENCSEJÁTÉKOK – Nem nyert!

Néhány nap leforgása alatt három játék tűnt el a szerencsejáték-piacról. Először a telebingót függesztette fel tulajdonosa, majd az AustriaLotto vonult ki Magyarországról, végül a bingótermeket is be kellett zárni.

Elégedetten szemlélhette a piaci fejleményeket az elmúlt hetekben a Szerencsejáték Rt. vezetése, hiszen három konkurens játék is becsukta kapuit a játékosok előtt. Így az állami cég a számsorsjátékok terén lényegében egyeduralkodó lett, és legalább kétmilliárd forintos piacot foglalhat most el.

Először a telebingót szüneteltetését jelentette be a szervező Bingósport Kft. A játék körüli problémákról hetek óta cikkeztek a lapok: licencdíj-fizetési gondokról, késedelmes nyeremény-kifizetésekről, televíziós tartozásokról szóltak a hírek. A törvény által kizárólagos bingószervezési joggal felruházott Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) tulajdonában lévő cégnél a Belügyminisztérium és a Szerencsejáték Felügyelet egyaránt vizsgálódott. A telebingót tavaly vezette be Magyarországon a társaság, és a forgalmi adatok okot adhattak a bizakodásra. Hiába azonban a viszonylagos siker: a játék elindításának költségeit nem tudta kitermelni a cég, így a nyeremény-kifizetések egyre csúsztak és a televízió sem jutott hozzá a sugárzási díjhoz. A játék szüneteltetésének bejelentése már nem mentette meg a bingótermeket. A telebingó bukását követően a Szerencsejáték Felügyelet a hétvégén azonnali hatállyal eltiltotta a Bingósport Kft.-t a szerencsejáték-szervezéstől, és felszólította arra, hogy szombat éjfélig zárja be termeit. A felügyelet éves jelentései szerint a bingótermek üzemeltetőivel többször is probléma volt az elmúlt években, amiért a szervező felelt, azonban 1995-re ezek a gondok rendeződtek, és a termek számának csökkenését nem követte drasztikus forgalom-visszaesés. Most a felügyeletnél a feltárt újabb problémákkal és a cég anyagi helyzetével magyarázták a drasztikus lépést.

A bingójátékok további sorsa erősen kérdéses: a szervezésre jogosult OTSH elnöke már a telebingó szüneteltetése előtt megkereste a Szerencsejáték Rt. vezetését a játék esetleges üzemeltetésének lehetőségével kapcsolatban, azonban az rt. eddig még nem foglalt állást egyértelműen a kérdésben. Üzleti szempontból a cégnek érdekében állhat a telebingó és a bingó végleges kimúlása, hiszen új játékának, a kenónak illetve a tévés Telemázlinak jól jöhet a hirtelen támadt piaci űr. Az ötös és hatos lottó is profitálhat a konkurensek elhullásából, különösen, hogy a múlt héttől a legnagyobb vetélytárs, az AustriaLotto is kivonult a piacról.

A valutás lottót szervező Lottó Unió Kft. vezetése azzal indokolta döntését, hogy a szerencsejáték-törvény tavalyi módosítását követően a Szerencsejáték Rt. előnybe került vele szemben, hiszen a Lottó Unió már nem vonhatta le a nyereményalapból költségként bevételei 20 százalékát. Ezen felül pedig a felügyelet márciustól nem ismeri el az Ausztriával közös nyereményalapot. Szakemberek szerint az AusriaLotto ilyen körülmények között is tovább működhetett volna, azonban a negatív hatások kivédése és az elmúlt évek értékesítési trendjének megfordítása mindenképpen újabb befektetéseket kívánt volna a tulajdonosoktól. Ennek megtérülését ők viszont már aligha remélhették a játék koncessziójának évezredvégi lejártáig, amikor a ‘95-ös törvénymódosítás értelmében mindenképpen be kellett volna szüntetni a magyar AustriaLottót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik