Gazdaság

TEXTIL: OTTHONOSSÁG – Ugyanabból az anyagból

Ha kész a ház, a lakás, s megvásároltuk a bútort is, figyelmünk inkább csak ekkor irányul a másodlagos fontosságúnak hitt textíliára. Pedig már akkor érdemes lenne gondolni a függönyökre, szőnyegekre, kárpitokra, amikor még javában tart az építkezés – javasolja Fáy Éva textiltervező iparművész, a Glória Art Stúdió művészeti vezetője. Egyébként is érdemes több figyelmet szentelni a lakástextilekre. A textillel ugyanis nagyon sokat lehet javítani vagy rontani egy-egy lakásbelsőn. Egységesen kell összeválogatni a függönyöket, kárpitokat, terítőket, szőnyegeket. A textil finomítja az enteriőrt, a textíliától lesz otthonos az egész lakás.

A lakástextil szempontjából meghatározó az ülőbútorok kárpitjának színe. Ha ez például egyszínű (mondjuk zöld) bőr, akkor egyszerűbb a helyzet: olyan sötétítő függönyt, szőnyeget válasszunk, amelyben visszatér ez a zöld tónus. Bonyolultabb a feladat a manapság divatos, mintás textilkárpitú bútorokkal. Az iparművész azt javasolja: vagy ugyanabból az anyagból válasszunk kárpitot, mint amit a bútorra húztak, vagy például függöny minőségben elkészített változatából vásároljunk ablakra valót. A harmadik jó megoldás, ha kárpit színkavalkádjából egyet kiválasztunk, s ilyen egyszínű padlószőnyeget, sötétítő függönyt helyezünk a szobába.

Ha szükségtelen a sötétítő függöny, fényáteresztő függönyből ma már a győri Gardénia nagyon változatos, szép termékeket gyárt, amelyek megkönnyítik e textília kiválasztását.

A szőnyegek megtalálásával már több a gond. “Padlószőnyegre nem tennék külön szőnyeget, s ezt másnak sem javaslom” – így a szakember, aki lehetőleg egyszínű padlószőnyeget ajánl, minél könnyebben kezelhetőt, s lehetőleg semleges színűt. Minden egyéb padlaton viszont kitűnően érvényesül a szőnyeg, amely évszázadok óta a lakás fontos díszítő eleme. Ha csak a csomózott perzsaszőnyegek ezer minta- és színvariációira gondolunk, vagy a kézzel szőtt szőnyegek tájegységeket tükröző motívumvilágára, máris érzékeljük, hogy mennyire kell vigyázni a választással. A szőnyeg tükrözi igazából a lakásban élők ízlését, rányomja bélyegét a szobára.

A nagyon igényes lakások dísze az igazán szép textilmunka: egy-egy textil gobelin falikép, amelynek kvalitása, szépsége és ára a legjobb festményekével vetekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik