Gazdaság

ÉRTÉKELŐK SZABÁLYZATA – Limitált becslés

Mintegy tízezren foglalkoznak ma Magyarországon az ingatlanok értékbecslésével. Közülük néhányan úgy, hogy megkérdezik a megrendelőt, milyen célra kívánja felhasználni a kiállított dokumentumot. Ha hitelt akar vagy eladni, jól megnyomja a becslő a ceruzáját, ha vagyonbevalláshoz kell a papír, halványan fog az iron. Mások – lévén, hogy a felbecsült érték százalékában kapják a jutalékot – minden ingatlant a tényleges értékénél magasabbra becsülnek. Ez a magatartás azonban semmiképpen nem jó a befektetőknek, többletmunkát ró a bankokra, és hosszabb távon nem jó a megrendelőknek sem, hiszen hiú reményeket kelt benne a papíron szereplő, valójában nem létező hatalmas összeg.

Az Értékelők és Pénzügyi Elemzők Magyarországi Szövetsége amerikai alapítványi támogatással jött létre három évvel ezelőtt. Bár szakmai szövetség, mégsem az értékbecslők, hanem a befektetők értékeit védik – állítják -, amikor megalkották és tagjaikkal elfogadtatták az értékelők és pénzügyi elemzők üzletértékelési szabályzatát. Továbbá, amikor egy olyan többfordulós, vizsgáztatási rendszert dolgoztak ki, amely kiszűri az értékbecslő szakma professzorai közül a “kontárokat”, illetve a jelölt, a junior, a senior és a tiszteletbeli tag címek adományozásával segítik a partnereket abban, hogy már a bemutatkozásnál tudják, kivel is állnak szemben.

A hazai normarendszer az Értékelők Európai Szövetségének és a USA standartjának a felhasználásával készült, a honi viszonyokhoz igazítva. Az ingatlanok értékelésénél az egyik legfontosabb szempont, hogy a megbecsült érték és az értékbecslő jutaléka semmilyen formában nem függhet egymástól. Továbbá, hogy a becslés módszere a ma alkalmazottakhoz képest jóval összetettebb. Egyebek között nemcsak a helyi piaci viszonyokat veszi figyelembe, hanem elemzi a várható ráfordításokat is és azt veti össze a várható jövedelemmel. Mivel a megrendelő nemegyszer kifejezetten sürgeti a becslőt, az új szabályozás éles határvonalat húz az “értékbecslés” és a “limitált értékbecslés” között. Ez utóbbi csupán felméri egy üzlet, egy ingatlan értékét, anélkül, hogy minden fontos információt beszerezne azzal kapcsolatban. Ennél is kevésbé pontos a “kalkuláció”, amely célja eleve az, hogy hozzávetőleges értéket állapítson meg. A befektetőnek érdemes tehát pontosan tisztáznia, hogy a közölt érték melyik becslési kategóriába tartozik.

Egy ingatlan értéke nemcsak a környéktől függ

Ajánlott videó

Olvasói sztorik