Gazdaság

A MAGYAR SZAMBA

A Magyarország és a latin-amerikai államok közti kereskedelmi kapcsolat – egy-két terméket kivéve – nem jelentős. Mind a kivitel, mind pedig a behozatal értéke azt mutatja, hogy Dél-Amerika Magyarország számára jelenleg nem több úgynevezett addicionális piacnál – mondta a Figyelő kérdésére az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium illetékese. A magyar export legfőbb felvevőpiaca a térségben Brazília: 1995-ben 59 millió dollár értékű volt az oda irányuló kivitelünk. Exporttermékeink közül az oktatási és kórházberendezések, a gyógyszeralapanyagok, a gumiabroncsok és az izzólámpák emelhetők ki. Legjelentősebb beszerzési piacunk ugyancsak Brazília (139 millió dollárral), majd ezt követi Argentína és Peru (25 és 24 millió dollárral). Az importcikkek közül említésre méltó a szója, a kávé, a kakaó és a déligyümölcs. Az illetékesek szerint a dél-amerikaiak szívesen vásárolnának magyar cégektől hőerőművi berendezéseket, autóbuszokat, eredményjelző táblákat és malátát, amennyiben az üzletet itthon is szorgalmaznák.

A dél-amerikai cégek – becslések szerint – eddig 8-10 millió dollár értékben ruháztak be Magyarországon. A legjelentősebb befektetések közé tartozik a részben argentin érdekeltségű Kékkúti Ásványvíz Kitermelő, Töltő és Forgalmazó Kft. A hírek szerint brazil cégek érdeklődnek a magyarországi út-, vasút-, valamint irodaépítés iránt.

Elvétve bár, de magyar vállalatok is megjelennek Latin-Amerikában: a Medicor Brazíliában és Uruguayban, a bábolnaiak pedig Peruban alapítottak vegyes vállalatot. A tőke mozgását segítheti elő, hogy Magyarország kettős adózást kizáró egyezményt kötött Brazíliával és Uruguayjal, valamint beruházás-védelmi megállapodás van érvényben Argentínával, Paraguayjal és Urauguayjal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik