Gazdaság

KOLODKO: A NAGY KIHÍVÁS

Grzegorz Kolodko pénzügyminiszter arról próbálja meggyőzni a kabineten belüli és kívüli kétkedőket, hogy a fenntartható növekedés és az alacsonyabb infláció csak úgy érhető el, ha kisebb az adóteher, alacsonyabbak a GDP százalékában mért állami kiadások és magasabb a megtakarítások és befektetések aránya. Ez a “Projekt 2000” nevű elképzelés.

Az 1997 nyarán esedékes általános választások tükrében a következő néhány hónap kulcsfontosságú a Kolodko által javasolt növekedési stratégia sikere szempontjából. A baloldal egyre határozottabban követeli a kiadások emelését, és az adókulcsok és a kiadások csökkentése csak akkor valósítható meg, ha a kormánynak sikerül megoldást találnia két alapproblémára. Az első a társadalombiztosítás reformja, amelynek révén a nyugdíjellátás önfinanszírozó rendszerré válnék. A másik 15 veszteséges bánya bezárása és a veszteséges szénexport fokozatos csökkentése.

A parlamentben most tárgyalt nyugdíjreform szerint a nők és a férfiak nyugdíjkorhatárát egységesen 65 évre emelnék, az éves korrekciót az ár-, nem pedig a béremeléshez kötnék, és áttérnének a nyugdíjalapok rendszerére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik