Gazdaság

KÍNÁLATI PIAC LESZ A MATÁVNÁL – Telefónia vidéken

A Matáv Rt. néhány év alatt megkétszerezte telefonvonalak számát. A növekedése folytatása mellett ma legalább olyan fontos cél, hogy elébe menjen egyéni és üzleti előfizetői igényeinek. Amit a fővárosi ügyfél megkap, azt a vidékinek is meg kell kapnia, legyen szó akár telefonvonalról, akár az integrált szolgáltatású digitális hálózatról, az ISDN-ről vagy éppen az Internetről.

A Matáv Soproni Igazgatóságán például már felkészültek arra, hogy ez év második felében a területükön kínálati piac alakul majd ki. Az igazgatóság fokozott marketing-munkájának köszönhetően eddig is nagy sikereket könyvelhetett el – telefonos és személyes értékesítéssel, nyereményakciókkal szereztek maguknak már tavaly is új ügyfeleket a soproniak. Sőt, ez év első felében a soproni, tapolcai, és székesfehérvári primer körzet területén részletfizetési kedvezményekkel csábítják majd a reménybeli előfizetőket. A múlt évben mintegy 50 ezer új vonalat adtak át, az idén pedig újabb 34 ezerrel gyarapszik a Soproni Igazgatóság területének kínálata. Ha a tervezett bővítéseket elvégzik, a térségben összesen több, mint 311 ezer telefonállomás üzemel majd. Ennek megfelelően az úgynevezett ellátottsági mutató a tavalyi 23,1-ről 25,9 százalékra emelkedik. A legtöbb vonalat egyébként – több, mint tízezret – a győri primer körzetben adják majd át, míg a legkevesebbet a soproniban, ahol mindössze 874 új telefonvonalat kapcsolnak be. Az üzleti kommunikációs tevékenységre egyre nagyobb gondot fordítanak Sopronban: az ISDN májustól a győri, júliustól a soproni, augusztustól a székesfehérvári primer körzetben is elérhető lesz. Aki pedig a világhálózatra, az Internetre akarna rákapcsolódni, megteheti, mert erre is lehetőség van a soproni igazgatóság területén.

A Matáv Pécsi Igazgatóságához tartozó területen az elmúlt esztendőben az eredetileg tervezettnél is több vonalat adtak át. Egyedül a szekszárdi primer körzetben 20 ezerrel emelkedett a telefonvonalak száma, a siófoki primerben a Matáv-tulajdonban lévő Balatel Rt. kedvezményes részletfizetési akciója növelte az előfizetők számát. Az idén már ennek az igazgatóságnak a területén is fokozatosan ki-alakul a kínálati helyzet. További fejlesztésekre, bővítésekre ez év végéig ennek ellenére hatmilliárd forintot fordítanak. A pécsiek a fejlesztéseknél kiemelten kezelik a kaposvári primer körzetet. (Reiner Ágoston igazgató elmondása szerint nem az itt állomásozó IFOR-erők miatt.) Tavaly Szigetváron forráshiány miatt elmaradtak ugyan beruházások, a Matáv azonban itt is pótolja majd a hiányosságokat és áprilisban a teljes dél-baranyai térségben automatizált lesz a távbeszélő hálózat. Az ISDN és az Internet iránt, akárcsak az ország legtöbb részén, ebben a térségben is nagy az érdeklődés.

A Matáv Debreceni Igazgatóságához tartozó három megyében tavaly több mint 40 ezerrel emelkedett a telefonvonalak száma. Debrecenben és Nyíregyházán kötötték be a legtöbb vonalat, s összesen majd 210 ezerre nőtt a telefon-előfizetők száma az igazgatóság területén. Az idén újabb 57 ezerrel szeretnék növelni ügyfeleik számát, emellett gondot fordítanak arra is, hogy az előző évről maradt hiányosságaikat pótolják. Elsősorban a szolnoki primer területén, például Mezőtúron és Törökszentmiklóson vannak még elmaradások, ezeket azonban néhány héten belül behozza a Matáv. Mindenesetre a debreceni igazgatóság területének 90 százalékát nemsokára a kínálati helyzet jellemzi, és akárcsak a többi igazgatóságon, itt is használható lesz az ISDN, az Internet és teljessé válik az automatizálás.

A miskolci Matáv igazgatóság sikeres évet tudhat maga mögött. Az eredetileg tervezett 42 ezer új állomásból tavaly év végére 48 ezer lett. A legtöbb vonalat a kecskeméti primer körzetben adták át, amely csak 1995 elején került a miskolci igazgatósághoz. Az idén 46 ezer új vonal találhat gazdára az igazgatósághoz tartozó településeken – 13 ezer előfizetőnek vezeték nélküli állomása lesz. Májusban Miskolcon és Kecskeméten ISDN-központ kezdi meg működését. Nagy kihívás Miskolc számára a tudakozó országos központosítása. (A három magyarországi tudakozó központ közül az egyik a borsodi megyeszékhelyen lesz. Az igazgatóságon most alakítják ki az ehhez szükséges száz férőhelyes munkatermet.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik