Gazdaság

FELBORUL A HÚSPIAC – Irracionalizmus a szigor hátterében

Az európai marhahúsfogyasztás a második félévben 15 százalékkal lesz kevesebb, mint 1995 hasonló időszakában. Svájcban az elmúlt hónapban 30 százalékkal csökkentek az eladások, Franciaországban pedig egyedül Párizsban 49 százalékkal, miközben 15 százalékkal emelkedett a baromfifogyasztás. Az egy hónapja tartó marhahúskrízis legnagyobb haszonélvezői azonban minden bizonnyal a báránytenyésztők: a gyorsfelmérések e húsfajta iránt két-háromszoros igénynövekedést jeleznek.

Ugyanakkor az EU brüsszeli bizottsága elutasította az embargó lazítására vonatkozó brit kérést. A londoni kormány viszont csak néhány tízezer marha levágására szánta el magát, és egyúttal bejelentette, hogy a luxemburgi bíróságnál tesz panaszt az ügyben.

Bizonyos országok piaci érdekei, és nem a közegészség ügye vezérlik a döntéshozókat – kommentálta John Major az eseményeket. Az EU megbízott szakértőjének, Franz Fischlernek, az embargó elkötelezettjének kijelentése, miszerint ő maga továbbra is szívesen fogyaszt brit marhahúst, olaj volt a tűzre, és megerősítette London hitét, hogy irracionalizmus, illetve politikai szándék van a szigor hátterében.

Párizs egyébként 76 ezer állat levágására készül, míg Hollandiában 64 ezer brit eredetű marhát ítéltek halálra. A világpiac “tiszta” (Ausztrália, USA Kanada, Új Zéland, Japán, Távol-Kelet) és “fertőzött” (EU, Dél-Amerika, Közel-Kelet, Afrika) zónái közötti szakadék tovább mélyül, és Európa reményei, hogy az utóbbi tíz évben 400 százalékkal bővült ázsiai piacból érdemi szelethez jusson, szertefoszlanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik