Gazdaság

CEBIT ‘96 VOLT, CEBIT HOME LESZ – Újdonságok Hannoverből

Az idén tizedszer rendezték meg Hannoverben a CeBIT elnevezésű kiállítást és vásárt. Az információs- és telekommunikációs technika egyik legjelentősebb fórumán 330 ezer négyzetméteren 6331 kiállító mutatta be termékeit. Hazánkat 12 cég képviselte.

Szembeötlő különbség az eddigi vásárokhoz képest, hogy az idei seregszemle időtartama – a kiállítók kérésére – egy nappal csökkent, s elsősorban a szakmai közönséget célozta meg. A “szakmai” jelzőn a szervezők és a kiállítók a viszonteladókat, döntéshozókat, és nagyobb vásárlókat értik. Egyre jobban érzékelhető a telekommunikáció térhódítása. Ezt bizonyítja az újonnan megnyitott 26-os, és a felújított 4-es csarnok is, melyek nagyrészt ezt a területet szolgálták ki. Ez a tendencia persze már évek óta érzékelhető, folyamatosan nő a telekommunikációs kiállítási terület. Az új favorit az Internet. Rengeteg, főleg német Internet-szolgáltató jelent meg a vásáron, s az e területhez kapcsolódó termékek – a nagy kiállítók standjainál is – tekintélyes helyet követeltek maguknak.

A robbanásszerűen bővülő “home computer” piacigényeinek kielégítésére egy másik vásár megrendezése mellett döntöttek a szervezők, mely – már nevében is jelezve kötődését az eredeti vásárhoz – a CeBIT HOME nevet kapta. A jövőben kétévente megrendezésre kerülő kiállítás először az idén augusztus 28-tól szeptember 1-jéig várja a látogatókat – elsősorban a magánfelhasználókat és a kereskedők képviselőit.

A 3Com nevű cég hálózati termékek integrált készletével jelentkezett, melyeket kis irodák számára fejlesztettek ki. Az OfficeConnect nevű rendszer kimondottan a 20, vagy ennél kevesebb személyi számítógépet használó irodák számára készült. Az OfficeConnect olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek eddig csak nagyvállalati környezetben voltak elérhetők. Ilyen például az információ- és erőforrás-megosztás, több telephelyű cégek közötti összeköttetés, elektronikus adatcsere, valamint Internet és Worldwide Web elérése.

Az OfficeConnect videokazetta méretű, egymásra tehető egységekből áll, melyek szabadon kombinálhatók a helyi igényektől függően.

A rendszer elemei közé tartozik többek között az OfficeConnect Ethernet Hub, mely maximum nyolc személyi számítógép hálózatba kötését teszi lehetővé, az OfficeConnect Remote, amely egy integrált ISDN hálózati híd- és útválasztó, magyarán amellyel az irodák más irodákkal összeköthetők. Ez az eszköz biztosítja az Internet elérését is, emellett lehetővé teszi a hagyományos adat-, hang-, fax- és modemátvitelt. A hálózati termékek családjába tartozik még az OfficeConnect Print Server és az OfficeConnect Fax Server. Ezek legfeljebb két nyomtató, illetve a faxkártya közös használatát biztosítják a felhasználóknak.

A Hewlett-Packard (HP) és a Nokia közös munkájaként elkészült az OmniGo 700LX alapú HP 200LX “tenyér” személyi számítógép. A készüléket Nokia mobiltelefonhoz csatlakoztatva küldhetünk és fogadhatunk hang- vagy faxüzenetet, e-mail-t, használhatjuk az Internet-szolgáltatásokat. A készülék súlya 329 gramm, befoglaló méretei: 8,7 x 18,3 x 5,7 cm. A két cég nemcsak közös, hanem saját fejlesztésű berendezéseivel is megjelent. A Nokia bemutatta saját 9000-es rádiótelefon-modelljét, amely egy mobiltelefon és egy menedzserkalkulátor keresztezéséből születettt. A készüléket kinyitva egy 640 x 200 képpontos LCD képernyő, és egy klaviatúra tűnik fel, mellyel a készülékbe épített menedzserkalkulátor opcióit – kalendárium, telefonregiszter – használhatjuk. A képernyőn megjeleníthetjük a kapott faxüzeneteket, és azokra a billentyűzet segítségével választ is küldhetünk. A beépített World Wide Webbel lehetőség nyílik az Internet elérésére, és a készülékkel elektronikus levelet is küldhetünk. Emellett rendelkezésre állnak a sztenderd GSM-szolgáltatások is. Mindezt egy kis dobozba “gyömöszölte” a Nokia. A Hewlett-Packard bejelentette, hogy létrehozta új, az eddigieknél erősebb hálózati kiszolgálóját, a NetServer LS-t. A jelenleg négy, 166 megahertzes chippel felszerelt gép a jövőben kapható lesz egy-, két-, illetve négyprocesszoros kivitelben is. A készülékben menet közben cserélhető a – PCI buszra csatlakozó – merevlemez-meghajtó.

Két újabb Tectra noteszgépet állított ki a Toshiba. A 720CDT-t és a 710CDT-t 133 megahertzes Pentiummal szerelték fel. A felhasználóval való “párbeszédet” egy 12,1 inch méterű, aktív mátrixos kijelző biztosítja. Csemegének számít, hogy a gépet ellátták egy 32 bites Card Bus bővítővel, és beépítették a Zoomed Videot is. Ezáltal a gép videokonferenciára is használható. A noteszgép kapacitására jellemző, hogy 16 megabájt EDO memóriával, 1,1 gigabájtos merevlemez-meghajtóval, és beépített hatszoros sebességű CD-meghajtóval szállítják.

A napszemüvegekre emlékeztető háromdimenziós szemüveget mutatott be a Chinon. A CyberShades a számítógép párhuzamos portjára csatlakoztatható, s a számítógép felbontásával egyenértékű, színhelyes kép megjelenítésére alkalmas. A gyártó ígérete szerint a szem elé vetített gyors mozgások sem szédítik majd el a felhasználót.

A Tectra 700-as széria legújabb tagja

A Nokia 9000-t a mobiltechnika csúcsának tartják

A CeBIT HOME rendezvényt ősszel tartják

Ajánlott videó

Olvasói sztorik