Gazdaság

A TŐKEPIACOK ÉS A KONJUNKTÚRA – A jegybankokra figyel a világ

A belátható jövőben semmiképpen nem várható a monetáris gyeplő megszorítása Németországban, míg az USA esetében az elemzők úgy fogalmaznak, hogy a lazítás esélye kizárt. Az óvatos kijelentések mögött azonban nagyon is konkrétak a gazdaságstatisztikákkal is indokolt várakozások.

A legnagyobb figyelemmel kísért mutató jelenleg mind az USA-ban, mind pedig Németországban a munkanélküliség. Miközben a tengeren túl túlságosan kedvező a statisztika, márciusban az aktív lakosság 5,6 százaléka volt állásnélküli, a Rajna környékén a második világháború utáni időszak legsúlyosabb munkanélküliségi helyzetét élik meg az emberek. A probléma a márciusi adatok szerint az aktív lakosság 10,8 százalékát sújtja. A tények, amelyek az USA-ban a munkahelyteremtés lanyhulását, míg Németországban a probléma enyhülését tanúsítják, nem hatnak az egyik oldalon kamatemelésre, a másikon csökkentésre számító spekulánsokra. A piaci elemzők és így a piac sem hallotta meg, hogy az USA-ban végül is módosították a februári “katasztrofálisan” jó munkanélküliségi statisztikát, így nem 705 ezer, hanem “mindössze” 624 ezer új munkahely létesült az államokban, márciusban pedig a 140 ezer új munkahely már-már fordulatot jelez. A szakértők szerint a munkanélküliség “természetes szintje” 6 százalék lenne, az ennél jobb arányra egyetlen magyarázat van: az amerikai gazdaság túlfűtöttsége.

A piaci reakciók ismertek: a kamatok módszeresen emelkednek, így a hőmérőként nyilvántartott 30 éves államkötvény kamata a január eleji 5,9 százalékról 7 százalék környékére emelkedett az utóbbi napokban. A kamatemelkedés az eladósodott amerikai háztartások fogyasztása szempontjából sem közömbös, mint ahogy az sem, hogy a nagykereskedelmi árak növekedése 0,5 százalék volt márciusban, meghaladva az elvárt 0,3-0,4 százalékot.

Mindez a részvénytőzsdén is megtette a magáét. A befektetők felmérték, hogy a kamatemelkedés nyilvánvalóan a vállalati nyereségek megrövidüléséhez vezethet, miközben a társaságok külföldön megszerezhető jövedelmei az erős, az utóbbi napokban 1,50 márka fölé emelkedő dollár okán is megcsappannak. A Wall Street már leadta a vészjeleket; a részvényárfolyamok, amelyek húsvét előtt még csúcsokat döntöttek, az elmúlt héten lefelé indultak. A Fed pedig május 21-én összeül…

Németország és talán a fejlett európai államok zöme egészen más cipőben jár. Bár márciusban 130 ezerrel csökkent Németországban a munkanélküliek száma, a pénzkiáramlás növekedését jelző M3-as mutató pedig a várt 12,6 százalék helyett februárban 12,8 százalék volt, a vélemény általános: a Bundesbank április 18-i ülésén nem fog habozni, és enyhít az irányadó kamatokon, ahogy azt a napokban a francia jegybank már megtette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik