Gazdaság

ÁR(AM)EMELÉSEK

admin
admin

1996. 04. 17. 00:00

Március elsejétől átlagosan 25 százalékkal emelkedett a villamos energia és a földgáz ára. Ezen belül a lakossági villamos energia ára átlagosan 20 százalékkal, az ipari fogyasztóké 17 százalékkal nőtt. A földgáz ára pedig a lakosságnak 29 százalékkal, az ipari és kommunális fogyasztóknak 21 százalékkal lett drágább. Eddig a hír. Hogy mi van mögötte? Az áremelés senkit nem lepett meg, hiszen a kormány már tavaly bejelentette, hogy 1996-ban kétszer emelik az energia árát, először márciusban, másodszor októberben. Hogy akkor majd mennyit, azt egyelőre a Magyar Energia Hivatalban számolgatják. Az ott készülő költségelemzés lesz ugyanis az őszi döntés alapja, s 1997-től évente vizsgálják majd az energiaárakat a piaci viszonyok függvényében. Miközben a liberalizáció több, mint 90 százalékos a magyar gazdaság egészében, az energia továbbra is hatósági áras. Sőt, az is lesz még minimum öt évig – tudtuk meg az energia hivatalban. Amint azt is, hogy a múlt évi áremelés még kevés volt ahhoz, hogy az áramszolgáltatók gazdaságosan működjenek. A működési költségeiket az így nyert bevétel többé-kevésbé ugyan már fedezte, ám nem maradt pénz fejlesztésre.

A termelők és a szolgáltatók áremelési törekvéseit a kormányzati apparátus szakemberei folyamatosan összevetik majd a költségekkel, a világpiaci árakkal és figyelembe veszik az inflációt és a forint árfolyamának a változását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.