Gazdaság

Kíméljük a pénztárcát de hogyan?

Magyarországon egy év alatt 800-1000 milliárd forint értékű energiahordozót használunk fel, aminek egynegyede-egyötöde import. A szakemberek szerint energiatakarékossággal mintegy 20 százaléknyit spórolhatnánk. De valahogy nem megy! A Magyar Energia Hivatal adatai szerint ugyanis a folyamatos és előre bejelentett áremelés ellenére ugyanannyi energiát használunk fel, mint korábban, azaz: villamos energiából szinten maradt a fogyasztás az áremelés után, a korábbi gázfogyasztók megtakarítását pedig kiegyenlítette az új gázfogyasztók bekapcsolása. Nem tudunk vagy nem akarunk spórolni? Az alábbiakban néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze arra vonatkozóan, miként takarékoskodhatunk a fűtésen (hiszen, mint grafikonunkon is látszik, egy család energiaköltségei között ez a legjelentősebb tétel!), s szívesen vennénk, ha olvasóink kiegészítenék őket:

Az első kézenfekvő lehetőség, ha nem mindent és nem mindig tartunk melegen. A termosztáttal szabályozott fűtőtestszelepek még a nem helyi fűtéses lakásokban is megakadályozhatják a túlfűtést. A fűtés nappali szüneteltetése 12-15 százalékos költség-megtakarítás eredményez. Ha az épület alaprajza lehetővé teszi, érdemes egy meleg központi helyiséget biztosítani, s az ezt körülvevő helyiségek másodlagos temperálása már sokkal olcsóbb, sőt, a külső helyiségek hőszigetelőként is funkcionálnak. Nálunk még kevésbé terjedtek el a ventilátoros helyiségfűtők, melyek kis méretűek, ámde ahhoz képest nagyteljesítményűek. Még ennél is ritkább azonban az úgynevezett “szívóventilátorok” használata, melyek a plafon alatti legmelegebb levegőt forgatják a kevésbé meleg légterekbe.

A helyiségek légcseréje a leggazdaságosabban gépi szellőztetéssel oldható meg: a légkondi már nemcsak az irodákban, üzlethelyiségekben található meg, hanem megjelent a lakásokban is. Ám azok, akik anyagi vagy egészségügyi szempontok miatt nem választhatják ezt a megoldást, sokat spórolhatnak az energiával, ha a hosszan tartó kis ablaknyitás helyett a rövid, ámde intenzív szellőzetést választják, azaz huzatot csinálnak. Persze csak akkor, ha a belső ajtók is légzáróak…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik