Gazdaság

HUBERTUS BT. – Jó lóra tettek a befektetők

A hajdani Balatonnagybereki ÁG utódja, a Hubertus Agráripari Bt. ma arra készül, hogy marhavérből olyan humán vérkészítményt állítson elő, amelynek szabadalmával kizárólag ő rendelkezik Európában. A pár évvel ezelőtt már majdnem felszámolt gazdaságot a külföldi tulajdonosok megszabadítottak adósságától, és közel nyereségessé tették.

Három éve az osztrák-német Braun testvérpáros lett a közel 600 millió forintos adósságállománnyal bt.-vé alakult Hubertus Rt. többségi tulajdonosa, s 46 százalékos tulajdoni hányad maradt az állami vagyonkezelőnél. Ez az állami rész az elmúlt években a tőkeemelések, valamint a Kereskedelmi és Hitelbank 10 százalékos tulajdonhoz jutása révén egyharmadára zsugorodott. Tavaly év végén aztán az ÁPV Rt. felmondta társasági tagságát az addigra 904 millió forintos jegyzett és 930 millió forintos saját tőkéjű cégnél.

A Braun testvérpáros azóta több mint 600 millió forintot invesztált a Hubertus Bt. fejlesztéseibe, többek között kialakítva Európa egyik legmodernebb mezőgazdasági gépparkját. A gyenge, átlagban 17 aranykorona értékű bereki talajon hamarosan országos átlag feletti terméseket kezdtek betakarítani.

A 600 millió forintos öröklött adósságot tavalyra sikerült ledolgozni. A pénzügyi műveletek 1995-ben még 55 millió forintot vittek el a gazdaság eredményéből, így a Hubertus a korábbi, csekély nyereséggel zárt év után tavaly 7 millió forintos veszteséget könyvelhetett el. Az idén a társaság a 733 millió forintos árbevételt elérve már 38 millió forintos nyereségre számít.

A Braun testvérpáros befektetésének igazi értelme a Nyugaton ritka koncentrált, nagy létszámú marhaállomány, párosítva a biotermelés lehetőségével. A tulajdonosok egy, a marhavérből humán vérkészítmények előállítását szolgáló amerikai szabadalom kizárólagos birtokosai Európában. A szükséges SPF (Specific Pathogen Free), azaz kórokozóktól és állati betegségektől mentes állomány előállítását a tulajdonváltás után azonnal megkezdték.

A Hubertus mára eljutott odáig, hogy adminisztratív úton, adatfeldolgozással 5 évre visszamenőleg tudja bizonyítani: nem történt kergemarhakór-megbetegedés az állományában.

Az első, kórokozóktól és állati betegségektől mentesnek tekinthető 250 borjú megszületése egyébként már az idén várható. Ha a vérprogram beindul, az egyes becslések szerint több százmillió márkás üzletet jelenthet, nem beszélve a kergemarhakór-mentessé nyilvánított állomány várhatóan kelendő üszőiről.

A humánvér-programot szolgálja a biogazdálkodás megvalósítása is, amelyhez egy monitoring (megfigyelő) rendszer kiépítését kezdte meg a gazdaság. Legelőinek és szántóinak állapotát hamarosan számítógépes feldolgozással kísérheti figyelemmel – ami szintén szokatlan beruházás a megtérülést nem ígérő magyar mezőgazdaságban. Ez a rendszer világszerte a legmagasabb műszaki színvonalat jelenti.

A cél, hogy ökológiai szempontból a legmesszebbmenőkig környezetbarát bio-mezőgazdaságot hozzanak létre. – Még egy év, és kemikáliákat sem használ a Hubertus az ökológiailag zárt egységnek számító bereki területein – mondta Baumstark Mihály, a cég igazgatója. A gazdaság 3200 hektáros szántóin az árbevétel ötödét adó, eredményes növénytermesztés folyik. A megtermelt búza, árpa, kukorica, répa egy része a saját állatállomány ellátását szolgálja.

A Hubertus próbálkozásai nem voltak mind kudarcmentesek. Ipartelepítési kísérleteit több mint egy évi küzdelem után tavaly fel kellett adnia. Baumstark Mihály szerint a próbálkozás vesztét a Balaton-part közelsége okozta, hiszen a munkaerő az átlagosnál jóval magasabb jövedelmet ígérő nyári szezonban egyszerűen felszívódott. A szállodai kellékeket exportáló üzemet veszteségessé válása miatt fel kellett számolni, az orvosi csomagolóanyagokat gyártó egységet pedig ezek után meg sem építették.

Egy tíz éven át elhagyott sertéstelepből viszont jó három éve 22 millió forintos beruházással pulykatelep létesült, amely mára a Hubertus egyik legjövedelmezőbb üzleti vállalkozásává nőtte ki magát, a cég árbevételének közel egyharmadát adva. Ebben a hónapban beindul a társaság második pulykahizlaló telepe is, így összesen 200 ezer pulyka előnevelését és hizlalását végezhetik. A Hubertus ebben az évben már mintegy 300 millió forintos forgalmat remél ettől az ágazattól.

A céget jellemzi még – mint a neve is sugallja -, hogy mintegy 21 ezer hektáron vadásztatással, vadászatszervezéssel is foglalkozik. A nagybereki szarvasállomány és a terület fácánhajtó vadászatai nemzetközi hírűek. Nyereséget nemigen produkáló, de szép, imázsnövelő öröksége a gazdaságnak a kisbéri félvér és furiosó ménes fenntartása.

A Hubertus nagyszabású tervei közé tartozott, hogy a Berek 170 kilométeres csatornahálózatából 30 kilométeres szakaszt hajózhatóvá tesz. A 400 millió forintos program egynegyede készült el ez idáig. Az idegenforgalom fellendítéséért emellett folyik az erdőtelepítés a társaság területein, a távlati elképzelésekben pedig teniszpályák, uszoda, valamint a leendő autópálya közelségében egy bevásárlóközpont megépítése is szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik