Gazdaság

DIGITÁLIS FILMKÉSZÍTÉS – Milyen lesz a XXI. század stúdiója?

Az újfajta számítástechnikai eszközök, módszerek nagy részének létrejöttét mindig is a hadiipar indukálta, manapság azonban van egy új terület, mégpedig a digitális technikára váltó szórakoztató üzletágaké, a hollywoodi filmiparé, amelynek igényei hasonlóan erős ösztönző hatást fejtenek ki az elektronikai eszközök és a szoftverek fejlődésére. A hardverek és szoftverek mai kiemelkedően jó grafikai, képfeldolgozási képességeit és nagy számítási sebességét a multimédia, a számítógépes animáció, a vizuális szimuláció és más hasonló, filmes-televíziós-mozgóképes területeken használják ki. A XXI. század stúdióját számítástechnikusok készítik, több világcég – a Silicon Graphics, a Sun, a Microsoft – és több száz kisebb-nagyobb szoftvercég dolgozik rajta.

Pár éven belül a számítógépes technikák alkalmazása éppúgy átalakítja a filmes szakmákat, mint ahogy nemrégiben a nyomdaiparban lezajlott egy teljes technológiai váltás, amely elsöpörte a betűszedést, a kézi tördelést stb. A filmiparban is elfelejtik a hagyományos videoszalagot, vágógépet, keverőasztalt, jönnek helyettük a digitális adathordozók, mágneslemez, CD-lemez és mások, a vágás, animációkészítés, trükkök stb. pedig egy számítógép képernyője előtt készülnek. A digitális stúdiók egyelőre drágák, persze az árak a számítástechnikára jellemzően gyorsan csökkennek, egy stúdió felszereléséhez a hardver 30 millió forintnál kezdődik, a szoftverárak még magasabbak, 100-300 millió forint közé tehetők. Ennyiből viszont sokoldalú, többfunkciós hálózatos rendszer alakítható ki, több munkahellyel. A “distributed computing” fogalma e területen is gyakorlattá válik: egy központi számítógéphez kapcsolódva egyszerre több munkahelyen lehet vágni, trükköket, animációkat készíteni stb., és az egyik feladatról a másikra néhány gombnyomással váltható lesz a rendszer. Mindez alapvető újdonság ma még a filmiparban.

A Silicon Graphics cég Silicon Studio rendszere például lehetővé teszi egy-egy film figuráinak, filmkockáinak megőrzését, újrafelhasználását. A mozgóképrészletek tárolása, visszakeresése adatbázisokból egyébként igazán nehéz számítástechnikai feladat. A világ vezető filmcégei közül már többek dolgoznak digitális technikával, így a DreamWorks, a Warner, az ILM, a LucasFilm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik