Gazdaság

VILÁGKERESKEDELEM – Lendületben

Az elmúlt évben 8 százalékkal bővült a világkereskedelem. Az eredmény elmarad az 1994-es rekordtól, amikor a gyarapodás 9,5 százalékos volt, ám az utóbbi 10 esztendő 5,5 százalékos átlagát jócskán meghaladja.

A világkereskedelmi szervezet (WTO) napokban publikált adatai szerint 1979 óta nem látott lendületet vett tavaly az áruexport, amely összegszerűen 4900 milliárd dollárra rúgott, 19 százalékkal növekedve az 1994-es szinthez képest. Ha ehhez hozzáadjuk a szolgáltatások cseréjének értékét, akkor a világ országainak exportja tavaly 6000 milliárd dollárt tett ki. Ebből 40 százalékkal részesedtek az EU országai. A legintenzívebben, 25 százalékkal az irodatechnika, valamint a telekommunikációs berendezések exportja bővült. A ’80-as évek közepén csak a világ exportjának 5 százalékát adták, tavaly az arány meghaladta a 12 százalékot.

A WTO tanulmánya szerint Közép- és Kelet-Európa kereskedelme fejlődött a legdinamikusabban, mintegy 25 százalékkal, de az OECD-n kívüli államok általában is nagyobb előrelépést értek el, mint a fejlettek. A tendencia az idén sem változik, állítják az elemzők, akik úgy vélik, hogy 1996-ban a világkereskedelem 7 százalékkal fog bővülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik