Gazdaság

SZJA-VISSZAIGÉNYLÉS – Többen, kevesebbet

Április elsejéig a tavalyit közel hat százalékkal meghaladó, 2 millió 235 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett az adóhivatalokhoz. A bevallások mellett a visszaigénylők száma is nőtt, a visszaigényelt összeg viszont csökkent.

Az APEH által eddig feldolgozott bevallásoknak közel 48 százalékában az adóalanyok visszaigényeltek. Az eddig visszafizetett összeg 10 milliárd 137 millió forint, ez – hasonlóan az egy főre jutó visszaigényléshez – alig fele az elmúlt év hasonló időszakában kifizetett összegnek. Az átlagos visszatérítés a Dél-Budapesti Igazgatóságon volt a legnagyobb, Nógrád megyében pedig a legkisebb.

Eddig közel 40 ezer személyt jelöltek ki ellenőrzésre, akiknek 1995. évi bevallását megvizsgálják – tudtuk meg Pitti Zoltántól, az APEH elnökétől. Az ellenőrzendők többsége a hivatal által vitatott konstrukciók révén igyekezett adóját csökkenteni. Tíznél több szervezet – befektetési szövetkezet, alapítvány és önkéntes nyugdíjpénztár – adókedvezményre jogosító igazolását nem fogadja el az adóhatóság, vállalva ezzel az esetleges pereket is. A vitatott adókedvezmény összege egyébként 10,5 milliárd forint, amelyből 4,5 milliárd forint befektetésekhez, 5,5 milliárd forint alapítványokhoz, 0,5 milliárd forint pedig egyéb szervezetekhez kapcsolódik. A cégek adatszolgáltatása alapján 50 ezerre becsülhető azok száma, akik a vitatott konstrukciókkal adókedvezményt érvényesíthetnének. Többen közülük azonban azt a megoldást választották, hogy adóbevallásukban most még nem tüntették fel a kedvezményt, hanem igényüket majd később önrevízióval érvényesítik, ha a jogi vita az adóalanyok számára kedvezően zárul.

Az év első hónapjaiban egyébként a társasági adó- és az áfa-bevételek is meghaladták a tervezettet. Pitti Zoltán szerint, amennyiben a gazdaságban semmi rendkívüli nem történik, a költségvetési törvényben előírt bevételi előirányzatok az év végén teljesülnek.

Az adózókat is érinti, hogy egy napokban elfogadott törvény értelmében a jövőben három szakazonosító jel lesz: az adóazonosító jel, a társadalombiztosítási azonosító jel és a személyi azonosító. A kódokról a polgárok külön hatósági igazolványt kapnak, méghozzá díjmentesen. (Az igazolvány elvesztése, ellopása, megsemmisülése esetén viszont az általános tételű eljárási illetéknek megfelelő összegű díjat kell fizetni.) A taj-számot már eljuttatta az érintettekhez az egészségbiztosító, az adóigazolványt szeptember végéig kapják meg a polgárok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik