Gazdaság

HÁROMÉVES KÖZALKALMAZOTTI MEGÁLLAPODÁS – Hivatali békeszerződés

Megszületett a hároméves megállapodás a közalkalmazotti szektor szereplői között. A 650 ezer közalkalmazottat érintő egyezségtől a szakszervezetek a reálbércsökkenés befejeződését remélik, a kormány pedig azt: a választásokig béke lesz a közszférában.

A kormány az egyezségben azt vállalta, hogy 1998-ig a közalkalmazottak reálbére – az 1996-ra meghatározott mértéken felül – már nem csökken tovább. A megegyezés értelmében a közalkalmazotti és a versenyszféra között sem nőhet tovább a reálkereset-olló. A szakszervezetek, az önkormányzatok és a kormány egyeztetik az államháztartási reformhoz kapcsolódó létszám-leépítési lépéseket, és az elbocsátottakat a kormány speciális munkaerő-piaci, átképzési programokkal segíti új munkához. A megállapodás értelmében a közszférában az idén új illetményrendszert vezetnek be, és jövőre új törvénnyel szabályozzák az alkalmazottak munkajogi feltételeit.

A megállapodásra árnyékot vet, hogy a Belügyi Dolgozók Szakszervezete nem írta alá az egyezséget, mert a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsának ülésén kiderült: a belügyi közalkalmazottak béremelését a szaktárca saját erejéből nem tudja finanszírozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik