Gazdaság

ALCATEL-ALSTHOM – Drága “fazonigazítás”

Sokba kerül a francia telekommunikációs óriás, az Alcatel Alsthom tavaly elkezdett átalakítása. A vállalat napokban publikált 1995-ös mérlege 25,6 milliárd frankos rekordveszteséget jelzett, az előző esztendei 3,6 milliárdos nyereség után. A társaság élére tavaly kinevezett Serge Tchuruk elnök, volt Total-vezér 13,4 milliárd frankot különített el az 1996 és 1998 között végrehajtandó vállalatszerkezeti változtatásokra.

Tavaly az üzemi tevékenység eredménye mindössze 600 millió frankot tett ki az 1994-es 8 milliárddal szemben. A társaság összforgalma 160,4 milliárd frank volt, 4 százalékkal kisebb az előző évinél.

A főbűnös a telekommunikációs ágazat, amely egyetlen év alatt 5,6 milliárddal lépett vissza, és 3,6 milliárdos veszteséget “termelt”. Tavaly 3,3 milliárd frankot fordítottak az átalakításra, amely elsősorban az európai telekommunikációs és vezetékes távközlési ágazatot érinti. A költség-megtakarítást célzó “fazonigazítás” elbocsátásokkal jár: 1995-ben 12 ezer munkatárstól váltak meg, de szakértők szerint még további 18 ezer alkalmazott számíthat felmondásra.

A tervek szerint az Alcatel hamarosan egybeolvad a tavaly 2,5 milliárd franknyi veszteséget felhalmozott Alcatel Cable nevű leányvállalatával. El kívánják adni a Cofira mobiltelefon-üzemeltetőben meglévő 20 százalékos részesedésüket és az olasz Fiat birtokukban lévő 2 százalékát. Az Alcatel Alsthom ugyanakkor előre is néz, és mint azt az elnök megerősítette, érdeklődik az idén privatizálandó hadi- és elektronikai szektorban tevékenykedő Thompson iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik