Gazdaság

TELEFONTÁRSASÁGOK PRIVATIZÁCIÓJA – A Rajna kincse

Bármennyire óvatosan nyúlt is Alain Juppé francia kormányfő a száz százalékban állami tulajdonú France Telecom dossziéjához, a tiltakozási hullám szinte azonnal megindult. Pedig a részleges privatizációt csak fontolgató kormányfő mindössze párbeszédre kérte a telefontársaság elnökét, egyúttal biztosítva az érintetteket, hogy a vállalat tulajdoni átalakulása nem változtatna az érintettek közalkalmazotti státuszán. Juppé ígéretet tett arra, hogy a France Telecomban az állam mindenképpen többségi tulajdonos marad. A szakszervezetek azonban nem késlekedtek: azonnal elítélték a tervet, és április elejére tiltakozó sztrájkot hirdettek.

Ezzel egy időben a Rajna másik oldalán is az érdeklődés középpontjába került a nemzeti telefontársaság. A múlt hét közepén nyilvánosságra hozott elképzelés szerint ez év novemberében bevezetik a frankfurti, a New York-i és a tokiói tőzsdére a Deutsche Telecom-részvények egy hányadát. Az állam az idén mintegy 15 milliárd márkás bevételt remél a tranzakcióból, amelyet 1998-ban megismételnek, összesen 1 milliárd részvényt kínálva fel a piacnak.

Francia kollegájával ellentétben Ron Sommer, az igazgatóság elnöke üdvözölte a tervet, hangoztatva, hogy az a mintegy 40 millió ügyfél számára is kedvező fejleményekkel jár. A Deutsche Telecom forgalma tavaly mintegy 66 milliárd márka volt, hitelei 108 milliárdra rúgnak a 213 ezer alkalmazottat foglalkoztató társaságnak, amely 1995-ben 15 ezer embertől vált meg. Egyes becslések szerint 2000-ig 60 ezerrel csökken a DT munkatársainak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik