Gazdaság

AZ OECD ÉS MAGYARORSZÁG – Belül

admin
admin

1996. 03. 27. 00:00

Magyarország, miután Dunai Imre ipari és kereskedelmi miniszter az OECD párizsi székházában e hét péntekjén ellátja kézjegyével a csatlakozási dokumentumokat, 27. tagként belép a legfejlettebb országok klubjába, s így először válik részévé egy euroatlanti gazdasági integrációnak. Ezzel az európai uniós tagságnak is teljesült egy informális feltétele. A lépés jelentősége abban is áll, hogy a nemzetközi pénzpiacokon a jövőben kedvezőbb feltételekkel juthatunk hitelhez, valamint hozzáférhetünk a világ egyik legnagyobb információs adatbázisához. A csatlakozás akkor válik jogilag befejezetté, ha a csatlakozási okmányokat a magyar országgyűlés ratifikálja, majd letétbe helyezi a francia kormánynál. Az OECD következő, májusi miniszteri értekezletén már az illetékes miniszterek képviselhetik Magyarországot.

A csatlakozási memorandum és a kormánynyilatkozat a kötelezettségvállalásokon túlmenően azokat az OECD-ajánlásokat is tartalmazza, amelyekre a magyar kormány rezervációt jelentett be, vagyis teljesítésüket későbbi időpontban vállalja. A “rezervációs listán” elsősorban a pénzügyi liberalizációval kapcsolatos tételek szerepelnek. Ilyen például a külföldi bankok fiókalapításának engedélyezése, ami a tervek szerint csupán 1998-tól válik lehetővé. A pontos lista a parlamenti ratifikáció során válik nyilvánossá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.