Gazdaság

BRIT MARHAVÉSZ – EU-döntéstől függetlenül nemzetközi blokád

Húszmilliárd fontba kerülhet Nagy-Britanniának a mintegy 11 milliós marhaállomány kiirtása – vélekednek a szakértők. Az angol kormány hétfőn nem hozott végleges döntést az ügyben, és lapzártánkkor még nem voltak ismeretesek a brüsszeli határozatok sem. Ezektől függetlenül, Franciaországgal az élen, a világ mintegy 26 országa már a múlt hét közepén leállította a marhaimportot a szigetországból.

Meg nem erősített hírek szerint a kór, ha elszigetelten is, de svájci és holland nyájakban is felütötte a fejét.

Nagy-Britanniában a pánik a tetőfokára hágott. Az iskolák kiiktatták a menükből a marhahúst, a McDonalds nem árul hamburgert, és a háromezer üzletet üzemeltető Coop-hálózat 150 éves fennállása óta először importra szánta el magát.

Eközben a statisztikák – amelyek talán magyarázattal szolgálnak a kormány késlekedésére – az utóbbi 10 évben a megbetegedések számának csökkenéséről tanúskodnak. 1986 óta 33 ezer nyájban 140 ezer “bolond” marhát találtak, három évvel ezelőtt heti 700 állat kapta meg a kerge-kórt, mostanság heti 300.

Ha rászánják magukat a végzetes lépésre, és kiirtják a teljes brit állományt, akkor az a szakértők szerint 1,5 százalékkal növeli az éves inflációt; a folyó fizetési mérlegben – az importkényszer okán – 7 milliárd fontos egyensúlyromlást okoz; de mindezeknél is veszélyesebb, hogy a fejlemények megkötik a monetáris politika irányítóinak kezét, kizárva a gazdaságélénkítő kamatcsökkentés lehetőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik