Gazdaság

MÉDIAÜZLET – Sikeresek a holland kiadók

A holland kiadóvállalatok kivételesen sikeres évéről tudósít a nyugati gazdasági sajtó. A párizsi Le Monde szerint a VNU – amely a Figyelő kiadója is – 108 százalékos nyereségbővüléssel dicsekedhet, a társaság nettó profitja 430 millió guldenre rúgott 1995-ben. A VNU bevételeit jelentősen gyarapította az amerikai érdekeltség, a Disclosure eladásából befolyt közel 100 millió dollár. Az üzemi tevékenységből származó nyereség 26 százalékkal nőve 274 millió guldent tett ki, 3 milliárd guldenes forgalom mellett. A VNU eredményei annál is inkább meggyőzőek, miután tavaly jelentősen emelkedtek a papírárak, és a társaság jelentős összeget, mintegy 30 millió guldent költött két új kereskedelmi tv-csatorna beindítására Hollandiában, illetve Belgium flamand nyelvterületén.

Hasonló léptékű eredménnyel dicsekedhet a Wolters Kluwer, amelynek 1994-es 382 millió guldenes nyeresége tavaly 452 millióra gyarapodott 2,94 milliárdos forgalom mellett. A jogi és pénzügyi szaklapokra specializálódott kiadó, amely megvette az amerikai CCH-t, 1997 és ‘99 között évi 15 százalékos profitjavulásban bízik.

Joggal optimista a hangulat a Red Elsevier-nél is. A holland-brit kiadó nyeresége 1,3 milliárd gulden volt, közel 5,5 milliárdos forgalom mellett. A Lexis és Nexis amerikai adatbankok felvásárlása 50 százalékkal javított a kihasználtsági mutatókon, miközben közel 2 milliárd guldenhez jutott a kiadó bizonyos érdekeltségek eladása révén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik