Gazdaság

CHICAGO MESSZE VAN…

A mostani, 1995/96-os gabonaszezonban egészen a tavaly novemberi exportstopig igen élénken reagált a hazai piac a világpiaci ármozgásra. Az emelkedő ártrend az élénkülő exportkeresleten keresztül robbant be a magyar piacra, hiszen az exportkereskedők azzal párhuzamosan emelték belföldi felvásárlási áraikat, ahogy ők is magasabb áron tudtak szerződni külföldi partnereikkel.

A világ- és a belpiaci árak kapcsolata azonban a gabonáknál, elsősorban az áruk szállítási, tárolási költségei miatt jóval bonyolultabban érvényesül, mint például a deviza- vagy a részvénypiacokon – vélekedik Bidló Gábor, az Agrograin Rt. gabona termékigazgatója. – A nemzetközi gabonakereskedelem első számú központjának számító chicagói árutőzsde irányadó búzajegyzései például csak bonyolult áttételekkel fejtik ki a magyar piacon a hatásukat. Mivel a magyar gabona felvevőpiacát elsősorban az európai, esetleg még az észak-afrikai államok adják, a hazai exportszerződéseknek leginkább az európai kikötők fob- árjegyzéseihez kell igazodniuk. Az itteni jegyzések irányukat és nagyságukat illetően szinkronban vannak a Mexikó-öbölbeli fob árakkal, de különféle okok – például exportadó, regionális keresleti-kínálati hatások – miatt tonnánként 5-10 dollárral eltérhetnek azoktól. A hozzánk legközelebb eső és a magyar gabonakivitel egyik természetes kijáratát jelentő Adriai-tengeri kikötők fob-árai jellemzően a francia kikötők jegyzéseivel vannak összhangban, azoknál azonban rendszerint a bizonytalanabb szállítási körülmények következtében 10-15 dollárral alacsonyabbak. A szállítási, behajózási költségek miatt a magyar határparitásos árak a fob Adriánál mintegy 25-30 dollárral kisebbek. Ahhoz, hogy a termelőket leginkább érdeklő telephelyi árakat megkapjuk, a határparitásos árból még le kell vonni a belföldi szállítási, tárolási, finanszírozási költségeket és az exportőr vállalkozás profitját is, ami összességében biztosan meghaladja a 30 dollárt. Természetesen az egész összefüggés csak liberalizált exportviszonyok között igaz; ha nem lehet exportálni, akkor a külpiaci áraknak sincs közvetlen hatásuk a hazai piacra.

Címkék: Hetilap: Gazdaság

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Brown rat, Rattus norvegicus, captive, in drain pipe, August 2009
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.