Gazdaság

VÉGRE EGY SIKERSZTORI? – Árampapírok kárpótlási jegyért

A hat magyarországi regionális áramszolgáltató társaság mindegyikének jegyzett tőkéjéből nyolc-nyolc százalékot különített el az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a kárpótoltak számára. Múlt pénteken zárult le a Délmagyarországi Áramszolgáltató (Démász) Rt. kárpótlásijegy-részvény cseréje. Az újszerű feltételek, úgy tűnik, elnyerték a befektetők tetszését, hiszen szinte valamennyi kedvezményezett csoport túljegyezte a számára meghatározott keretet.

A Démász-részvények február közepén kezdődött kárpótlásijegy-részvény cseréje során a jegyzések elfogadásakor előnyben részesülnek a hazai, illetve a határon túli alanyi kárpótoltak, a kényszerelfogadó önkormányzatok, valamint a kárpótlásijegy-hasznosító társaságok. A hírek szerint az utóbbin kívül valamennyi befektetői csoport túl is lépte a számára felkínált részvénymennyiség szabta keretet. Az összesen csaknem hárommilliárd forint névértékű Démász-papír cseréjekor harmincezer forint címletértékű kárpótlási jegy ellenében négy, tízezer forint névértékű részvényhez lehet jutni, igaz, ehhez az igénylésenkénti négyszáz forintos adminisztrációs díjat is ki kellett fizetni. Az allokációs elsőbbséget élvező befektetők március második felében juthatnak hozzá részvényeikhez.

Birinyi József, az ÁPV Rt. villamosenergiaiparral foglalkozó ügyvezető igazgatóhelyettese szerint a Démász-csere az eddigiek alapján sikeresnek nevezhető, de a végső mérleg elkészítésével megvárják a részletes adatok beérkezését. A többi öt áramszolgáltató társaság részvényeinek kárpótlási jegyre cserélését ennek függvényében szervezik majd meg, az azonban bizonyos, hogy a nyilvános forgalomba hozatal lebonyolítója az OTP Bróker vezette konzorcium marad. Ez nyerte meg ugyanis a villamosenergia-ipari társaságok privatizációjához kapcsolódó tranzakciók és vagyonátadások tanácsadói pályázatát.

A következő áramszolgáltató várhatóan az Észak-Dunántúlon tevékenykedő Édász lesz, mely – tekintettel arra, hogy ellátási területe az ország leggyorsabban fejlődő régiója – ugyancsak vonzó célpont lehet a befektetők számára. A közelmúltban arról érkeztek hírek, hogy a cég részvényei iránt máris jelentős érdeklődés mutatkozik a tőzsdén kívüli forgalomban, sőt, a szombathelyi és a győri önkormányzatot megillető Édász-részesedést állítólag már fel is vásárolta egy titokzatos nagybefektető. Az értesüléseket az ÁPV Rt.-nél ugyan sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem kívánták, mindazonáltal várható, hogy az Édász papírjainak kárpótlásijegy-részvény cseréjekor a Démász esetében alkalmazottnál kedvezőtlenebb átváltási arányt határoz meg a vagyonkezelő szervezet igazgatótanácsa.

Szakértők szerint egyébként a nem kifejezetten előnyös piaci feltételek között működő – például az alföldi tanyavilágot villamos energiával ellátó – Démásznál még nehezebb a gazdaságtalan nehézipari óriásokat árammal tápláló Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Rt. helyzete, amit a cserearányok szemügyre vételekor jó lesz figyelembe venni.

Birinyi József maga is azt a többször elhangzott álláspontot képviseli, miszerint áramszolgáltatók részvényeit inkább hosszú mint rövid távú, ámde biztos befektetésnek lehet tekinteni. Ezt támasztja alá, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében 1997. január elsején életbe lép az a villamos energia árának kiszámítását szabályozó árformula, mely az áramszolgáltató társaságok számára nyolcszázalékos tőkearányos megtérülést hivatott biztosítani. (Ennek eléréséhez még egy, október elsején esedékes áremeléssel kell a lakosságnak számolnia.)

A villamosenergia-ipar átalakításáról tavaly nyáron megalkotott kormányrendelet alapján az ÁPV Rt.-ben hozott döntés szerint az ágazat “csúcsvállalataként” működő Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. jegyzett tőkéjéből négy százaléknyi részesedésre számíthatnak a kárpótlási jeggyel rendelkezők. Figyelembe véve azonban, hogy a holdingközpont privatizálása – az áramszolgáltatókkal szemben – első nekifutásra nem sikerült, az MVM-részvényekre még jó pár hónapig várniuk kell a kárpótoltaknak. Ezenkívül még néhány nagy stratégiai cég részvényeinek felkínálásáról napvilágot láttak a sajtóban találgatások, illetve a kormányzati körökből is elhangoztak szándéknyilatkozatok, de majd kivétel nélkül a következő napokban meg is cáfolták őket.

Az áramszolgáltatókban tavaly év végén – átlagosan 47,6 százaléknyi – tulajdonrészhez jutott külföldi stratégiai befektetők a privatizációs szerződések értelmében arra is jogot szereztek, hogy a jövő év végéig megszerezzék a többségi részesedéshez szükséges részvényeket a vagyonkezelőtől. Akinek birtokában viszont még így is jelentős áramszolgáltató-portfólió marad, melynek terhére a társadalombiztosítási és a települési önkormányzatokkal szemben fennálló kötelezettségeit tervezi (részben) teljesíteni az állami holding.

A települési önkormányzatokat az önkormányzati törvény alapján megillető, összesen 29 milliárd forintnyi áramszolgáltató-részvény átadásáról a napokban érkeztek meg az értesítések a polgármesteri hivatalokba. A magyarországi helyhatóságok így az áramszolgáltató vállalatok jegyzett tőkéjének átlagosan mintegy 12 százaléka felett rendelkezhetnek majd, de az önkormányzatok mellett várhatóan a társaságok alkalmazottainak is alkalmuk nyílik majd részesedést szerezni munkáltatójukban.

Birinyi József nem tartja valószínűnek, hogy a stratégiai befektetők a privatizációs szerződésekben meghatározott határidő előtt, a másodlagos forgalomban megpróbálnák megvásárolni a társaságok többségi részesedésének eléréséhez szükséges áramszolgáltató-papírokat. Egyrészt a szerződések értelmében úgysem élhetnének a legálisan birtokukba jutottnál nagyobb szavazati joggal, másrészt a kormányzattal való folyamatos együttműködés kényszere és a cégek jó hírnevének megőrzéséhez fűződő érdek is ez ellen szólnak.

Az ÁPV Rt. képviselőjének tapasztalatai szerint a Démászban tulajdonrészt szerzett, a kontinens egyik legnagyobb – 34 millió háztartást ellátó – áramszolgáltatójaként számon tartott francia EDF-hez hasonló kaliberű társaságok egyébként sem a kiskapuk keresésének módszerét szokták választani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik