Gazdaság

BANKOK CSATORNÁN INNEN ÉS TÚL – Feltámad a Barings

A tavaly év elején csőbe jutott, majd a holland ING által megvásárolt brit Barings Bank érdemelte ki a londoni City-ben a legaktívabb címet a fúziós-akvizíciókhoz nyújtott tanácsadási tevékenységével. A bank számára, amelynek Nick Leeson szingapúri ügyködése 860 millió fontnyi veszteséget okozott, a legfontosabb volt a pénzvilág bizalmának visszanyerése. Ha számszerű adatokat még nem is publikáltak – miután a bank mérlegének elkülönítése nehézkes az ING-étől – a londoni tőzsde szaklapjában megjelent minősítés már jelzi, hogy talpra áll a pénzintézet.

Egy másik, a londoni pénzvilágból származó jó hír a legtekintélyesebb szigetországbeli pénzintézet, a HSBC rekordszintű, 3,67 milliárd fontot kitevő tavalyi nyereségéről számol be. Ez 506 millió fonttal jobb az 1994-es eredménynél. Egymilliárd fontot valamivel meghaladó nyereséggel dicsekedhet az Abbey National, és a Midland Bank eredménye is csak éppen alatta marad az 1 milliárdnak.

Eközben átkelve a csatornán, a francia pénzvilág veszteségeit számolgatja. A legfájdalmasabb aktualitás a Paribas 4 milliárd frankot elérő tavalyi deficitjének publikálása. A veszteségek zöméért a banki tevékenységeken kívüli befektetések hibáztathatók. A 60,2 százalék erejéig állami tulajdonú pénzügyi társaság ez utóbbiak leépítését tervezi. 3 éven belül 15 milliárd frankot remél e tranzakcióktól. Az 1994-ben még 980 millió frank nyereséget elérő banki tevékenység tavaly 670 milliós deficittel zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik