Gazdaság

MÁSFÉL HÉT PIHENŐ UTÁN – Ismét szárnyal a BUX

A pénzügyminiszter lemondása csak tovább erősítette az árfolyamok tartós zuhanásába vetett hitet a befektetőkben. Némi pánikhangulattal fűszerezve a remegő kezűek eladási megbízásai hozzájárultak ahhoz, hogy a hét első néhány napján többszáz forinttal mérséklődjenek a vezető részvények árai. A távozó pénzügyminisztert azonban a külföldiek java része kedvező megítélése ellenére sem tartja pótolhatatlannak, így az alacsony árfolyamok láttán ismét vételi megbízásokkal halmozták el a brókereket. A tőzsdeindex újra 2220 pont fölé került.

Sem a pénzügyi kormányzat élén történt változás, sem a Nomura elemzése nem tudta elbátortalanítani a hazai befektetőket a BorsodChem részvényeinek jegyzésétől. A londoni piacon a kibocsátási árnál mintegy három dollárral adnak többet a papírokért, így egyes helyeken már vasárnap délelőtt a biztos nyereség tudatában álltak be a sorba a vásárlók. Ugyan az ár a részvények felvételéig hátralévő időszakban elmozdulhat, de a pénzügyminiszter személyére tett miniszterelnöki javaslat külföldi visszhangjának ismeretében ennek iránya valószínűleg pozitív lesz, azaz beválnak a rövid távú spekulánsok várakozásai.

Kapósak a Démász részvényei is: négy nappal a jegyzési időszak lezárása előtt a preferált befektetők által beadott igények megközelítették névértéken a 2,3 milliárd forintot, azaz a teljes mennyiség háromnegyedét. A kárpótlási jegy-részvény csere ezenkívül a határozat nélküli, azaz “kopasz” jegyek tulajdonosainak érdeklődését is felkeltette, bár csekély a valószínűsége, hogy akár egyetlen egy részvény is maradna nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik