Gazdaság

LIKVIDITÁSBŐSÉG A WALL STREETEN – Jelt adott a Magellan

Az óvatosságra intő szakértői vélemények ellenére töretlen az amerikaiaknak a Wall Streetbe vetett bizalma.

A pesszimistább jóslatokat az események sem támasztják alá, hiszen a Dow Jones – apróbb megtorpanásoktól eltekintve – ez évben is rekordokat döntve, felfelé menetel. Lendülete magával ragadja a befektetőket, akik az év első hat hetében 32 milliárd dollárt tettek az amerikai részvényalapokba. A New York-i tőzsde indexe ezalatt 8 százalékkal gyarapodott, a tavalyi 33 százalék után.

1995-ben összesen 150,8 milliárd dollár vándorolt a részvényalapokba, jelezve a vállalatokba vetett bizalmat és egyúttal a kötvénypiacok gyengülő vonzerejét. A kötvényalapokba összesen 24,7 milliárd dollárt fektettek – igaz, az 1994-es nagy kötvénypiaci krach után ez is előrelépés volt.

1996-ban a kezdeti lendület ellenére a részvénypiaci befektetések fékeződésére számítanak az elemzők. Az Union Banque Suisse (UBS) Securities stratégája szerint az idén 100 milliárd dollár áramlik a részvényalapokba, tekintettel a háztartások jövedelemnövekedésének lassulására. Jelenleg 38 millió amerikai rendelkezik az alapokban tulajdonnal, a háztartások 31 százaléka választotta a tőzsde ilyen irányú megközelítését.

Amerikában 5789 befektetési alap működik, ebből 2222 kifejezetten részvényére specializálódott. Ez utóbbiak a tőzsdei kapitalizáció 13 százaléka fölött rendelkeznek. A legnagyobb alap, a világelső Magellan Funds, amelyet a Fidelity Investments Boston irányít, 55 milliárd dollár befektetéssel dicsekedhet. Lépéseit árgus szemekkel figyeli a piac, és a Magellan mostanság halvány jelét adta portfóliója korrigálásának. A közelmúltban megszabadult néhány hosszú távú befektetéstől az informatikai szektorban, és 1972 óta először az aktívák egynegyede rövid és középtávú kötvényekbe került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik