Gazdaság

ÚJ BANKOK – Alapítási láz

Az év eleje óta több jelentős külföldi pénzintézet telepedett le a magyar bankszektorban. A múlt héten ugyanakkor a kormány újabb bankok letelepedésére adta áldását.

Várhatóan az év közepén kezdi meg pénzintézeti tevékenységét a Deutsche Bank hazai leánybankja, Deutsche Bank Rt. néven. A legnagyobb európai magánkézben lévő bank már tavaly benyújtotta alapítási kérelmét, ehhez az Állami Bankfelügyelet február közepén adta meg jóváhagyását. A kizárólag német tulajdonban lévő budapesti leánybank elsősorban cégfinanszírozással, klasszikus hitelpiaci tevékenységgel kíván foglalkozni. A bank eddig is meghatározó szerepet vállalt a jegybank kötvényeinek kibocsátását lebonyolító konzorciumok szervezésében, és az új pénzintézetnek is a német-magyar üzleti kapcsolatok további támogatása lesz a kiemelt feladata. Tavaly a 12 milliárdos német-magyar kereskedelmi forgalom mintegy 20 százaléka e pénzintézet közreműködésével zajlott le. Az új leánybank szervezése hamarosan lezárul, a harminc-negyven, részben magyar munkatárs felkészítése már megkezdődött.

A kormány múlt heti csütörtöki ülésén további külföldi pénzintézetek bankalapítási kérelmét hagyta jóvá. Így a General Motors Acceptance Corporation Opel Bank Hungary Rt. néven alapíthat pénzintézetet. A Nomura Bank Deutschland GmbH engedélyt kapott arra, hogy a Nomura Magyar Befektetési Bank Rt.-ben 24 százalékos részesedést szerezzen. A kormány ahhoz is hozzájárult, hogy a Magyarországi Volksbank Rt.-ben hét külföldi társaság tulajdonrészt vásárolhasson. A tervek szerint a részvények 15 százalékát a Türkiye Halk Bankasi birtokolná, a Volksbank Burgenland Mitte AG pedig 10 százalékot vásárolna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik