Gazdaság

SZUFFICITES KÖLTSÉGVETÉS – Államkasszasiker

A központi költségvetés rendkívüli eredménnyel dicsekedhet: az év első hónapjában szufficites lett az államkassza. Ehhez hasonló kedvező helyzetben a büdzsé az elmúlt években sohasem volt. Ráadásul a többlet privatizációs bevételek nélkül alakult ki.

Az év első hónapjában kapta meg a költségvetés a tavaly év végi privatizációs hajrából származó privatizációs bevételeket. A 192 milliárd forintból 100 milliárd a folyó költségvetést illeti meg, a fennmaradó 92 milliárdból viszont az államadósságot törlesztik. Március 10-ig készül el az a számítás, amely azt részletezi: az MNB-nél lévő államadósság mely részeit – a nulla kamatozásút, a kedvezményes vagy a piaci kamatozásút – csökkentik, s ez milyen megtakarítással jár. (A privatizációs miniszter nem fogadta el a pénzügyi tárca számításait, amelyek szerint alig több mint 10 milliárd forint lenne a megtakarítás, holott korábban Bokros Lajos legalább 30-40 milliárd forintról beszélt.)

De nemcsak a privatizációs bevételek miatt alakult jól január végén a központi büdzsé helyzete: egyéb bevételek is dinamikusan érkeztek az államkasszába. Általános forgalmi adóból a korábbi hónapok átlagát jóval meghaladó bevételt – közel 70 milliárd forintot – ért el az államkassza, ami a negyedéves bevallásoknak is köszönhető. Az időarányosnál több – csaknem 8 milliárd forint – bevétel volt januárban társasági adóból is. A vám- és importbefizetések meghaladták a 30 milliárd forintot, ami az egész évre tervezett 224 milliárd forinthoz képest ugyancsak nagy túlteljesítést jelent. Nem volt elmaradás személyi jövedelemadóban sem, sőt, a befizetések némileg meghaladták az időarányostól. Ugyanakkor a fogyasztásiadó-bevételek némileg elmaradtak az időarányos szinttől.

A központi költségvetés ily módon kialakuló kedvező helyzetét tovább javította az államháztartási törvény január elsejei módosítása, illetve a kincstár létrehozása. Mindezek eredményeként olyan egyszeri bevételeket realizált a költségvetés – például az állami pénzalapok korábbi pénzmaradványa -, amelyeket az év során később kiadnak, de januárban több tízmilliárd forinttal növelték a szufficitet. Már csak emiatt is figyelmeztetnek a pénzügyi szakértők: egyetlen hónap kedvező helyzetéből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

A központi költségvetés az idei januárihoz hasonló kedvező helyzetben egyébként az elmúlt években sohasem volt. Egy évvel ezelőtt 21 milliárd forint volt a költségvetés deficitje, ráadásul egyetlen fillér privatizációs bevételt sem kapott az államkassza.

Az utóbbi években 1994-ben volt rá példa, hogy a költségvetés szufficites volt, ez azonban csupán a Matáv privatizációjának volt köszönhető. Bokros Lajos pénzügyminisztersége idején viszont már nem először fordul elő, hogy egy hónapban szuffi-cites a költségvetés, hiszen 1995 októberében is többlete volt az államkasszának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik