Gazdaság

FÓKUSZBAN AZ OTP – A változások korát élő pénzintézet

Elsősorban a kamatcsökkentések és a HFT-érdekeltség kapcsán felmerült pénzmosási gyanú miatt került az utóbbi napokban az OTP Bank neve a napilapok címoldalára. Pedig nem érdektelenek a szervezeti és személyi változások, illetve a jegyzett kategóriájú tőzsdei cégek számára kötelezően előírt előző negyedéves gyorsjelentésének nyilvánosságra hozatala sem.

A költségvetési deficitfinanszírozás erőteljes kiszorító hatása mellett az igen szerény mértékű gazdasági növekedésnek tudta be Csányi Sándor elnök-vezérigazgató, hogy az OTP Bank üzleti hiteleinek állománya az 1994 végi 323,5 milliárd forintról az elmúlt évben mindössze 332,7 milliárd forintra növekedett. Ezen belül viszont igen jelentősen, 36,2 százalékkal megélénkültek a vállalati kihelyezések, amelyek így elérték a 111,3 milliárd forintot, 9-ről 11 százalékra növelve a bank részesedését ezen a piacon. Ebből már következik, hogy a lakossági igények mérséklődtek: 192,1 milliárdról 175,6 milliárd forintra, ezzel ebben a szegmensben 70-ről 66 százalékra csökkent a bank részesedése.

Kevesebb kölcsönpénzt ítéltek oda magánszemélyeknek lakás-, illetve fogyasztási célokra. Hiába a legkedvezőbbek ugyanis a legnagyobb lakossági pénzintézet feltételei például a személygépkocsi-vásárlásra nyújtott hiteleknél, a nem megfelelő marketingmunka és nem kellően rugalmas üzletpolitika miatt ezt az előnyt nem sikerült kamatoztatni – ismerte el önkritikusan a bank első embere. Ebben már a közeljövőben jelentős változtatást terveznek, mindenekelőtt az új vezérigazgató-helyettes, Kolossváry Ádám irányításával (lásd írásunkat lapunk 11. oldalán.)

Csányi Sándor a rendkívül éles piaci versennyel magyarázta bankja önkormányzati hitelállományának visszaesését, igaz, 84 százalékos részesedésükkel még így is megőrizték piaci dominanciájukat. A bank hitelportfóliójának minősége javult, a problémás hitelekre képzett céltartalékok állománya az időszak végén 26,78 milliárd forintot tett ki az 1994 végi 32,22 milliárd forinttal szemben. Ezt az előrelépést az elnök-vezérigazgató elsősorban a körültekintőbb vállalati hitelezési gyakorlattal, valamint a céltudatos portfóliótisztítással magyarázta. A bank tőke-megfelelési mutatója az 1994 végi 15,27 százalékról 13,5 százalékra mérséklődött, ami a kockázatosabb ügyfelek felé való elmozdulásnak köszönhető. A bank portfóliójában az összes eszközhöz viszonyítva továbbra is magas, 22,6 százalékos maradt az állampapírok részaránya.

A bank forrásainak elsöprő hányadát változatlanul a lakossági betétek mintegy 733,4 milliárd forintos állománya adja (lásd a mellékelt kördiagramokat). Miközben a vállalkozói betétek állománya az elmúlt évben 92 milliárdon stagnált, az önkormányzati betéteké az 1994 végi 45,5 milliárd forintról 73,5 milliárd forintra gyarapodott.

A bank vezértermékének tekintett lakossági folyószámlák száma 1,1 millióról 1,3 millióra nőtt, a kibocsátott bankkártyáké pedig az év végére megközelítette a 410 ezret. A bank készpénzkiadó automatáinak száma 148-ról 300-ra emelkedett, és ma már közel kétezer kereskedelmi egységben lehet plasztiklapocskával rendezni a számlát. Mint megtudtuk, a bank integrált fejlesztésének végrehajtása a tervezett ütemben halad, s február végére valamennyi lakossági folyószámlát vezető fiókban átállnak az új rendszerre. Az eddigi heti készpénzfelvételi limitek várhatóan március közepétől napivá alakulnak át, vásárolni pedig a számlán aktuálisan lévő összeg erejéig lehet majd. Körülbelül egy hónapon belül deviza-alapú kártyával kívánják meglepni a lakosságot és a vállalatokat, amelyet a tervek szerint néhány hét múlva követhet a vállalati forintkártya, valamint az úgynevezett aranykártya kibocsátása.

Egy kérdésre Csányi Sándor hangsúlyozta: az OTP továbbra is érdeklődik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eladósorba került osztrák leánybankja, a Central Wechsel und Creditbank iránt, de azt tudni kell, hogy az osztrák hatóságok vizsgálják a pénzintézetet, s az MNB is teljes átvilágítást kért. Ugyancsak folynak még a tárgyalások a jegybank felszámolásra ítélt másik leánybankja, a londoni székhelyű Hungarian International Bank sikeres üzletágainak átvételéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik