Gazdaság

BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE – Medvetánc

Az árfolyamok esése jellemezte az elmúlt hetet a Budapesti Értéktőzsdén. Az év eleje óta tartó hossz kifulladásával érthetően az árfolyamnyereség realizálásának időszaka köszöntött be a parketten.

A megváltozott befektetői hangulat nyomta rá bélyegét a tőzsde hangulatára az elmúlt héten; a tőzsdeindex mintegy 160 pontot veszített értékéből. A kereslet beszűkülésével a forgalom is számottevően visszaesett, így csak komoly árengedmények esetén volt esélye egy-egy nagybefektetőnek arra, hogy megváljon pakettjétől. A rekorderedmények ellenére többszáz forintot veszítettek értékükből a Richter és az Egis részvényei. A novemberben előrejelzett 6-7 milliárd forintosnak mintegy fele lett a Mol adózott eredménye, ami az árfolyam kétszáz forintos zuhanásában múlt csütörtökön azonnal tükröződött. A tőzsdei hangulathoz csatlakozva a kárpótlási jegyek ára is zuhanásnak indult a hét során. (A magyarázat ez esetben a Démász részvényeinek kárpótlási jegyek ellenében történő kibocsátásáról napvilágott látott hírekben keresendő, mivel bizonyossá vált, hogy határozat nélküli jeggyel beadott igények kielégítésére nem sok esély van.)

A pénzügyminiszter lemondásával a részvényeik értékesítését eddig csak fontolgató kisbefektetők eladóként léptek fel, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy hétfőn több mint száz pontot zuhanjon az index értéke. A pénzügyi kormányzat élén történő változásnak nemcsak a külföldi visszhangja volt kedvezőtlen. A hazai pénzügyi körök lényegesen borúlátóbbak, amire utal az a tény is, hogy a határon túli befektetők még nem csatlakoztak az eladók táborához, és az index értéke is csak mintegy 15 pontot esett kedden. Négyezer forint alá került a Richter jegyzése, és az Egis részvényéért sem hajlandók 4300 forintnál többet adni a befektetők. Jellemzően 1400 forint alatt cseréltek gazdát a Mol papírjai a hét második napján.

Csak a hossz szállt el, a részvények maradtak, így az elkövetkező napokban a befektetők már sokkal körültekintőbben fognak válogatni a lehetőségek között. Az általános áremelkedést felváltó áresés lecsengése után a részvények iránti érdeklődés alapja a kibocsátó megítélésében rejlik. A közzétett tőzsdei gyorsjelentésekben megjelent nyereségadatok számottevő része nem okozott meglepetést az érintetteknek, mivel már hetek, hónapok óta valószínűsíthetőek voltak az eredmények, s ily módon ezek az adatok már beépültek az árakba. Az idei év kilátásairól viszont eddig csak kevesen mertek becslésekbe, illetve jóslatokba bocsátkozni, így az elkövetkező időszakban csepegtetett információkra és elemzésekre hagyatkozhatnak a részvénypiac iránt elkötelezett befektetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik