Gazdaság

BORSODCHEM-KIBOCSÁTÁS – A bessz jegyében

A közelmúltban lezárult zártkörű kibocsátást a külföldi befektetők fokozott érdeklődése kísérte. A többszörös túljegyzésről előzetesen napvilágot látott hírek miatt nem volt meglepő, hogy az ÁPV Rt. által meghatározott 1400-1800 forintos ársáv tetején határozták meg a kibocsátási árat.

A határon túli forgalomba hozatal alatt a Budapesti Értéktőzsdén két éve nem látott hossz melengette a befektetői szíveket, és a külföldi befektetők egymás elől kapkodták el a magyar tőkepiac prominens képviselőinek részvényeit. A külföldi kibocsátás mintegy 55 millió dolláros tőkeértékét és a többszörös túljegyzést szem előtt tartva a korábbi hasonló tranzakciók közül az egyik legsikeresebb a BorsodChem részvényeinek forgalombahozatala. Annak ellenére, hogy a hazai kibocsátást beárnyékolja az árfolyamok két hete tartó esése, illetve a pénzügyminiszter lemondásával kialakult bizonytalanság, a piaci elemzők egyetértenek abban, hogy egy-két nap alatt gazdára találnak az értékesítésre felkínált papírok.

A belföldi befektetők számára február 26. és március 1. között jegyezhetők a BorsodChem Rt. részvényei. A nyilvános kibocsátás során a magánszemélyeknek 175 ezer, az intézményeknek 75 ezer részvényt kínálnak fel értékesítésre. Túljegyzés esetén a dolgozóknak felajánlott 600 ezer részvényből megmaradó mennyiséggel, illetve ezen felül további 200 ezer részvénnyel növeli a nyilvános forgalomban értékesített papírok értékét az ÁPV Rt.

A jegyzés során a magánszemélyek elvileg kárpótlási jegyet is felhasználhatnak, azaz öt részvényhez 7258 forint befizetésével és egy kárpótlási jegy átadásával lehet hozzájutni. A jegyzésnél felhasználhatók a másodlagos forgalomban vásárolt kárpótlási jegyek, így a jelenlegi tőzsdei ár figyelembevételével 1500 forintba kerülne egy részvény. Amennyiben a jegyzés lezárásával elfogadják az ily módon igényelt mennyiséget, a kárpótlási jegyeket április 26-ig kell leadni a jegyzési helyeken. Mivel az allokáció során előnyt élveznek a tisztán készpénz ellenében részvényt igénylők, és valószínűleg Magyarországon is fokozott lesz a papírok iránti érdeklődés, csekély az esélye annak, hogy valaki ebben a formában jusson a papírokhoz. Amikor a magánszemélyek számára félretett teljes pakett gazdára talál, a forgalmazók bármikor lezárhatják a jegyzést. A lakossági igények kielégítésénél a kártyaleosztásos eljárást alkalmazzák. A BorsodChem tőzsdei bevezetésére legkorábban március 22-én kerülhet sor. Ezt követően a magyar papírok közül elsőként a Londoni Értéktőzsdén is kereskedhetnek a brókerek a részvényekkel.

A kibocsátás során alapjaiban változik meg a társaság tulajdonosi struktúrája. Az ÁPV Rt. összesen 4,65 millió részvényt értékesít portfóliójából, és ehhez adódik az alaptőke-emelés keretében kibocsátott 2,3 milliárd forint névértékű pakett. Ez utóbbiból az EBRD 1,5 milliárdnyit vásárolt meg, és ezzel 14,7 százalékos érdekeltségre tett szert a kazincbarcikai cégben. Az állam tulajdonhányada 19,1 százalékra csökken. A külföldi kibocsátás során szétosztott részvények közül 550 ezer a társaság, 3,05 millió az ÁPV Rt. tulajdonában volt, illetve 800 ezret újonnan bocsátottak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik