Gazdaság

VÁSÁRI EMLÉKEK

“Mérhetetlen embertömegek hullámzanak a magyar munka gyönyörűségeit rejtő pavilonok előtt. Sok helyütt türelmesen sort áll a közönség, amíg megnyílik előtte a bejárat, hogy elámulhassék, meghatódhassék a felhalmozott kincsek látványa felett. (… ) Szendy Károly polgármester: a BNV Európa közgazdasági életének jelentős tényezőjévé fejlődött. A trianoni Magyarország számára szinte felmérhetetlen jelentősége van ennek a ténynek, mert újabb és újabb korlátok omlanak le a hosszas gazdasági rabságban sínylődött magyar ipar és kereskedelem előtt.” (Fővárosi Hírlap, 1937. május 5.)

ťEgy nagy városban az “ezer látványosság városában” járunk, amely szédületes, lüktető erővel ragadja meg a látogatót. Most épült, néhány hónap alatt, s im a mai napon százezrek előtt tárja ki kapuit. (… )

Megragadóan szép az első terem: “a Szovjetunió segítségének csarnoka”. Képekben, feliratokban, domborművekben, makettekben mutatja meg azt a hatalmas segítséget, amelyet a szovjet néptől kaptunk. (… ) De szóljon a dicséret azokról is, akikről eddig igen kevés szó esett. A Kossuth-díjas festőművészekről, a szobrászokról, a tervezőkről, építészekről, mérnökökről, grafikusokról, kertészekről, a dekorációs vállalat szinte minden dolgozójáról.Ť

(Népszava, 1954. szeptember 11.)

Szurdy István belkereskedelmi miniszter: “Ez a nagyszabású bemutató is visszatükrözi szocialista népgazdaságunk egyik kiemelkedően fontos, a dolgozók életszínvonalának emelését közvetlenül szolgáló szférájának korszerű teljesítményeit, az érintett termelőágazatok lendületes fejlődését. (… ) A termelők tudatában vannak annak, hogy a legnagyobb és legstabilabb vevőjük – a belföldi fogyasztó. (… ) A témakörök a következők: az öltözködés, a lakás és a háztartás, a táplálkozás, a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló eszközök és lehetőségek, végül a személyi tulajdonként megvásárolható közlekedési eszközök.”

(Hungexpo Vásárhíradó, 1974. szeptember 14.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik