Gazdaság

TB-REFORM – Mi vár az önkormányzatokra?

A kormány eltökélt abban, hogy a jövő évtől egységesen új joganyag szabályozza a társadalombiztosítást – az egészség- és a nyugdíjbiztosítást, a tb-járulékrendszert. A tb-átalakítás sarokköve, hogy a biztosított polgárok milyen mértékben vehetnek igénybe a kötelező biztosításokon kívül piaci biztosításokat.

Feltehető, hogy a tb-refomról szóló vitában kérdőjelessé válik a tb-önkormányzatok pozíciója. Ha a Pénzügyminisztérium kisebbségben marad a maga elképzeléseivel, s az Országgyűlésben a mai tb-rendszerek szűkebb korrekciója mellett foglalnak is állást, azt mindenképpen tisztázni kell: érintetlen maradhat-e a tb-önkormányzatok döntési kompetenciája akkor, amikor az állam költségvetési garanciát nyújt az önkormányzati döntésekhez? Ha a törvényhozók a kötelező és a választható biztosítási rendszerek variációjából álló megoldást részesítik előnyben, akkor felvetődik a kérdés: mi indokolja például a nyugdíjbiztosítási tb-alap képviselőtestületének és apparátusának változatlan fenntartását, miközben számos egyéb nyugdíjbiztosító is működhet az országban?

A kormány szándékaira abból is lehet következtetni, ahogyan a miniszterelnök megnyilatkozott az Egészségbiztosítási Önkormányzat legutóbbi közgyűlésén. Horn Gyula kilátásba helyezte, hogy alaposan át kell vizsgálni az ágazati pénztár gazdálkodását. Tekintettel a reform-előkészületekre, feltehető, hogy a kormányzat elégedetlen a pénztár működésével, s a vizsgálat eredményének ismeretében az önkormányzat és a pénztár jogállását alapvetően megváltoztató koncepcióval rukkol elő.

Az előkészületekről rendelkezésre álló információk leginkább a két kormánypárti frakció szakértőiből verbuválódott, s az államháztartási reform előkészítésével foglalkozó ad hoc bizottságból szivárogtak ki. A jelek szerint az MSZP egyes – saját frakciójukban is kisebbséginek látszó – köreinek véleményén kívül egyetértés alakult ki abban, hogy a nyugdíjbiztosításban teret kell engedni az új, vagyonfedezeti biztosítási rendszernek, míg az egészségbiztosítás terén mély helyzetelemzést kell megrendelni a további munkához. (A nyugdíjbiztosítás egy lehetséges új koncepcióját vázolja fel Műhely rovatunk írása az 51-53. oldalon.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik