Gazdaság

PÉLDÁK ITTHONRÓL – Vonalas megoldások

A vonalkódtechnika nemcsak a kereskedelemben – bár kétségkívül ott a legelterjedtebb -, hanem számos más területen, például könyvtárakban, bankokban, a bűnüldözésben, ipari termelésirányításban, konferenciaszervezésben is jelen van.

A gyógyszerfogyasztók már jól ismerik az új, vonalkódos vényeket. Bevezetésük célja nyilván nem az orvosok, betegek, gyógyszerészek idegeinek borzolása volt, hanem a társadalombiztosítási kiadások nyomon követése. A képünkön látható vény – amelyet a Szenzor Számítóközpont nyomtatott – többféle módon védett hamisítás ellen: színes másolóval nem sokszorosítható – ez ellen véd az öt kis négyzet a vény alján -, a mellettük lévő “ÍÚÉÍ” pedig az előrenyomtatott adatok ellenőrzésére szolgál. Az orvos és a beteg számát gépi úton összevetve ezekkel könynyen kiszűrhető, hogy ki vált ki ingyen 2000 tablettát havonta közgyógyellátási igazolványra.

A vonalkódos postacsomagkísérő-levelek és a sok rejtélyes számmal ellátott újfajta készpénz-átutalási megbízások is az automatikus azonosítási technikákon alapulnak. Az utóbbin nincs is vonalkód, az automatikus azonosításra szolgáló információk géppel olvasható, úgynevezett OCR (Optical Character Recognition) betűkkel készülnek.

Egyik érdekes alkalmazási terület a tárgyak nyilvántartása vonalkódok alapján. A Zebrasoft a Magyar Országgyűlés Hivatala részére készített ilyen rendszert, amelyben mind helyiséghez, mind személyhez kötve nyomon követhető a tárgyak mozgása. A mobil számítógépek különösen jó szolgálatot tesznek vonalkódolvasóval egybeépítve. A Psion gyártmányú kéziszámítógépeket egyebek között eme előnyös tulajdonságuk miatt alkalmazzák a Füszért, az Alfa telephelyein, számos kiskereskedőnél leltározáskor, raktárkészletek ellenőrzésekor. A Lehel Hűtőgépgyár a termelésirányításban vezetett be vonalkódokat, a Sárkány Kft. készítette el a kompresszoros hűtőkészülékek gyártósorán működő termeléskövető rendszert. Októbertől alkalmazzák ezt a megoldást, mégpedig az ISO minősítésnek megfelelően gyűjtve-feldolgozva a termelési adatokat. Amikor a hűtőgép doboza a szalagra kerül, azonnal vonalkódos azonosítót kap, majd ugyanígy a fagyasztóláda minden főbb alkatrésze. Az üzem dolgozói is vonalkódos azonosítót kapnak, amely jelzi a számukra engedélyezett műveleteket, ennek alapján rögzíti a rendszer az általuk elvégzett munkát, meózza az elkészült terméket. Ha hibát észlel, a vonalkódos érzékelő a szalag legközelebbi elágazó helyén javítóhurokra irányítja a darabot. A gyártósor végén automatikusan kinyomtatják az adattáblát, a jótállási jegyet és a csomagolási címkéket. Az így felépített gyártási folyamatban keletkező adatokat megnetooptikai tárolón tíz évig őrzi a rendszer. Hasonló vonalkódos termeléskövető megoldás üzembe helyezésére készülnek a salgótarjáni SVT-Wamsler Háztartástechnikai Rt. gyárában is. A Siemens Telefongyárban Datalogic eszközökre építették a termeléskövető minőségbiztosítási rendszert. A telefonközpontok szerelésekor az egyes részegységeket azonosítják vonalkóddal, ezek az elektronikai elemek ránézésre egyébként teljesen egyformák. A minőségellenőrzési pontokon szintén vonalkódos azonosítás alapján készítik el a dokumentációt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik