Gazdaság

NÉMETORSZÁG – Kohl: Harcban a munkanélküliséggel

admin
admin

1996. 02. 14. 00:00

A “drámai mértékű munkanélküliségre való tekintettel” Helmuth Kohl német kancellár a múlt hét közepén parlamenti beszédében széles körű összefogást ajánlott az ellenzéknek, a tartományok vezetésének és a szakszervezeteknek.

A Szövetségi Munkaügyi Hivatal ezen a napon ismertté vált adatai szerint az állástalanok száma januárban 4,159 millió volt, ami példátlan Németország második világháború utáni történelmében.

Tény, hogy a munkanélküliek száma a tartósan hideg idő miatt is emelkedik, de a fő gond az, hogy a harmadik éve tartó – igaz, az utóbbi időben lelassult – gazdasági növekedés ellenére nem nő, hanem csökken az állások száma. Az egy évvel korábbi 10 százalékról 10,8 százalékra nőtt a munkanélküliség aránya, és a szakemberek februárra a helyzet további romlásával számolnak.

Kohl elismerte, hogy a kabinetnek sincs zsebből előhúzható kész receptje a munkaerő-piaci gondok orvoslására. Szólt arról is, hogy a két országrész egyesítése, a keleti tartományok fejlesztése nagyon nagy terhet ró az országra, s ezzel magyarázta a rendkívül magas adókat, amelyeket a közeljövőben csökkenteni szeretnének. Alaptalannak minősítette azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint a kormány a szociális ellátás rendszerének radikális leépítését tűzte volna ki célul. De elismerte, hogy a lelassult növekedés és az emelkedő munkanélküliség miatt egyre növekvő terhek szükségessé teszik a szociális ellátás reformját.

Oskar Lafontaine, a szociáldemokraták elnöke közölte: készek együttműködni a kormánnyal a valóban rendkívül nehézzé vált gazdasági helyzet javításában. Rámutatott azonban, hogy a rekordmértékű munkanélküliség a kormánypolitika kudarcának legfőbb bizonyítéka.

Szerinte a kormánynak a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedés élénkítését szolgáló, a közelmúltban előterjesztett akcióprogramja “üres ígéretek és megvalósíthatatlan óhajok halmaza”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.