Gazdaság

LAKOSSÁGI BIZALOM – Szkeptikus vállalkozók

admin
admin

1996. 02. 07. 00:00

A bizalmi index értéke már második hónapja stabilan emelkedik, s immár elérte a tavaly márciusi első Bokros-csomag kihirdetése előtti szintet.

A bizalmi index az idei első hónapban elérte a (-65)-ös értéket. Az emelkedésben a fő szerepet az ország jövőbeli gazdasági helyzetére vonatkozó várakozások javulása játszotta. Ezzel együtt már a gazdasági jelenlegi pozícióját is reményteljesebbnek értékelték a válaszadók, mint 1995 decemberében. Ennek oka valószínűleg az, hogy az emberek nagyobb része már értesült a makrogazdasági mutatók javulásáról. Ugyanakkor a háztartások pénzügyi helyzetét firtató kérdésekre adott válaszokból a megkérdezettek anyagi helyzetének romlása érződik.

Az áremelkedés ütemének csökkenését a lakosság is érzékeli, jóllehet az 1996-ra vonatkozó inflációs várakozások nem mérséklődtek. Ezek a várakozások érdekes – és ismétlődő – mozgásokat mutatnak. 1993-ban már volt hasonló eset, a válaszadók akkor is jobbnak vélték a várható gazdasági helyzetet és némileg az előző egy év teljesítményét is. A mostani helyzet annyiban is hasonló, hogy a kormánypártok lemorzsolódó népszerűsége mellett várnak az emberek pozitív elmozdulást a gazdasági folyamatokban.

A minta alapján vizsgálható csoportok válaszainak elemzéséből kiderül, hogy míg a vállalkozói réteg szkeptikus a helyzet javulását illetően, addig a vezetők jóval optimistábbak, mint a múlt év végén. Bizakodóbbak a munkanélküliek és az eltartottak is, ellentétben a nyugdíjasokkal, akik jóval pesszimistábban ítélik meg a kilátásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.