Gazdaság

VÁMBŰNCSELEKMÉNYEK 1995-BEN – A vámszedők éve

Csúcsévnek bizonyult a tavalyi a felderített jogsértésekben a Vám- és Pénzügyőrségnél. A napfényre került közel húszezer szabálysértés és bűncselekmény együttes elkövetési értéke meghaladta a 33 milliárd forintot.

Értékben a prímet az adócsalások viszik el; a 18 milliárd forintnyi felderített kár főként a meg nem fizetett fogyasztási és forgalmi adóból adódik – derül ki a VPOP összegzéséből. Itt ugyan az ügyszám kicsi, nem éri el a háromszázat, de jellemzően nagy elkövetési értékű, nemritkán százmilliós vagy milliárdos nagyságrendű bűncselekményekről van szó. Ezek mögött döntően az olaj áll. A szőkítés tavalyi alkonya nem vette el az olajbárók kedvét, vegyészeik a savazás helyett most a keverést részesítették előnyben. Alacsonyabb fogyasztásiadó-tartalmú vagy adómentes terméket öntöttek össze motorbenzinnel. Az így “felturbósított” árut aztán üzemanyagként adták el.

A halasztott vámfizetési engedélyekkel való visszaélés is virágzó üzletágnak bizonyult. Ezeket az engedélyeket ugyan elvben csak szigorú feltételek mellett adhatja ki a VPOP, de nem ritka, hogy a cégek csupán az engedélyhez jutásig viselkednek becsületes adófizetőként. A halasztás ideje alatt aztán mindent beleadnak: importálnak, amennyit tudnak, az árut és a pénzt pedig rögtön eltüntetik. Mire a VPOP néhány hét múlva felfigyel a tartozásra, addigra többnyire már csak üres bankszámlát talál, és a sikertelen inkasszó után a végrehajtási eljárásban is kevés foglalható vagyonra bukkan.

Jövedéki visszaélésekből több mint nyolcszázat derítettek fel, értékük mintegy hárommilliárd forintra rúgott. Az ügyek legnagyobb része engedély nélküli szeszkereskedelem volt. A másfél millió liter szesz mellett azonban 260 ezer karton cigaretta és 3,5 tonna kávé is fennakadt a pénzügyőrök horgán. A legdinamikusabban ez a terület “fejlődik”, hiszen 1993 óta százszámra emelkedik a felderített ügyek száma. A feketepiaci adatokat tekintve a lebukottak köre csak a jéghegy csúcsa, hiszen például a dohánykereskedelemben hárommilliárd szálra teszik az illegális úton forgalomba került füstölnivaló mennyiségét.

A legtöbb eljárást csempészet és vámorgazdaság miatt indítottak a vámosok – a 2700 ügyben közel nyolcmilliárd forintos kárt derítettek fel. Elhaló üzletágnak ígérkezik a deviza-bűncselekmény. Főként a fizetőeszközök engedély nélküli kivitele miatt 1995-ben még 1817 ilyen eljárás indult, de az elkövetési érték nem haladta meg a kétmilliárdot. Az idén a “konvertibilitás” alighanem jelentősen csökkentheti az ügyek számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik