Gazdaság

VÁLTOZÁSOK A WVM-NÉL – Tőkéstárskeresőben

Múlt szerdától új vezérigazgatója van a WVM Lízing és Pénzügyi Rt.-nek, aki a tervek szerint a hét végén a cég pénzügyi mutatóival is megismerkedik, s így érdemben megkezdi a “válságmenedzselést”.

A társaság rendkívüli közgyűlésének január 10-ei első fordulóján a részvényesek Tóth László személyében új vezérigazgatót választottak a WVM élére. A likviditási nehézségekkel küzdő cég új vezetője 34 éves; 1991/92-ben a BÁV gazdasági vezérigazgató-helyetteseként dolgozott, azt megelőzően pedig tíz éven át az Ergonettnél. Az elmúlt három évet többé-kevésbé saját tulajdonú vállalkozásoknál töltötte, melyeknél főként pénzügyi-gazdasági tanácsadással foglalkozott. Egyéb személyes szálak mellett innen a kapcsolat a WVM-mel is, ahonnan tavaly karácsony táján keresték meg az ajánlattal. Vezérigazgatói megbízatása négy hónapra szól, igazgatótanácsi tagsága egy évre. A háromtagú IT-ben, amelynek elnöke továbbra is a WVM-alapító Vámos László, vele együtt kollégája, Szabó Gábor is helyet kapott. Munkája során rá és saját tanácsadó cégének szaktudására is támaszkodhat Tóth László, aki a vezérigazgatói szék elfoglalásával nem kényszerült korábbi munkaviszonyának felmondására.

Az igazgatótanácsból most kikerült két korábbi tag: az előző vezérigazgató, Keresztúri Ferenc, valamint dr. Simóka Kálmán a felügyelőbizottságban kapott helyett, amelynek elnöke a jövőben is dr. Tuller András marad. Vámos Lászlóval együtt ők négyen ellenőrzik a WVM részvényeinek 78 százalékát birtokló DRS Kft.-t. Ez a tulajdoni arány azonban az elképzelések szerint hamarosan csökkenni fog, mivel a WVM számára létszükséglet a tőkeemelés, amihez a tulajdonosok máris intenzíven keresik a potenciális befektetőt. Aki viszont feltehetőleg szeretné majd megismerni a cég pénzügyi helyzetét jellemző legfrissebb adatokat, amelyek e hét péntekjén – a rendkívüli közgyűlés második felvonásakor – talán már hozzáférhetőek lesznek.

Nagy meglepetések valószínűleg nem érik majd a részvényeseket. A hétszázmilliós saját tőkéjű, négymilliárd forint körüli éves árbevételt produkáló cég lejárt kinnlevőségeinek január elsejei kalkulált értéke mintegy egymilliárd forint. A feszítő pénzügyi gondokon a társaság különböző profilú cégekben jegyzett, jövedelmező befektetésnek szánt tulajdoni részesedéseinek eladásával is enyhíteni próbálnak. A WVM jelentős részvénytulajdonnal rendelkezik például a Belsped Rt.-ben és a Lenti Olajipari Gépgyár Rt.-ben, de övé a Top Tv részvényeinek több mint kilencven százaléka is.

“A cél a társaság további működésének biztosítása” – nyilatkozta a Figyelőnek az új vezérigazgató, aki saját bevallása szerint a bankok részéről ehhez igen mérsékelt segítőkészséget tapasztal. Tóth László azt is elárulta, hogy az Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet megbízásából a WVM legutóbbi kötvény-kibocsátásának körülményeit vizsgáló Arthur Andersen munkatársaival kifejezetten jó kapcsolatra törekszik, hiszen “mástól nem szégyen tanulni; a szégyen az, ha valaki ezt nem ismeri be”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik