Gazdaság

KÓRHÁZAK KONSZOLIDÁCIÓJA – Szép szolidan

Kórházi berkekben egyre többen emlegetik: az egészségügyi intézmények számára is ideje konszolidációs programot kidolgozni. A felvetéssel a népjóléti tárca is egyetért, annál is inkább, mivel a január 1-jétől életbe lépő nettó finanszírozás, valamint a kórházak által felhalmozott mintegy tíz milliárd forintnyi adósság miatt az intézmények háromnegyede hamarosan csődbe mehet.

A december végi állapot felmérése jelenleg is folyik, annyi azonban már biztosra vehető: a másfélszáz kórház döntő többségét érinti az adósságprobléma – nyilatkozta a Figyelőnek a kórházak gazdasági igazgatói egyesületének elnöke. Nemes János saját becslése szerint az egészségügyi intézmények 70-80 százaléka küzd likviditási gondokkal. Az egyedi adósságállomány nagysága változó: 20-tól 350 millió forintig terjed. A probléma egyes egyetemi intézményeknél, klinikáknál, illetve a megyei kórházaknál a legakutabb.

Az összadósságot mintegy 8-10 milliárd forintra becsülik. A teljes és hiteles kép érdekében a kórházaknak még ebben a hónapban be kellene küldeniük a tavalyi év gazdálkodási adatait. Nemes János szerint a kórházak, látva helyzetük elnehezülését, sokkal közlékenyebbek, s így a remények szerint hamarosan részletes adatok láthatnak majd napvilágot az egyes tartozások nagyságáról.

Nehezíti a helyzetet, hogy a kórházak ez év elejétől nettó értékben kapják meg a finanszírozásukra szánt összeget – ez az áttérés a napi működést is veszélyeztetheti. A kórházak gazdasági vezetői szerint az egészségügyi intézmények tömeges csődjének elkerülésére az államnak ezt a szférát is konszolidálnia kellene, lehetőleg még ebben a negyedévben. Az adósság átütemezését, illetve annak elengedését az is indokolhatja, hogy az utóbbi 3 évben az egészségügy területén 70-80 százalékos volt az inflá-ció, a kompenzáció ellenben nem haladta meg a 20-25 százalékot.

Mint Mogyorós László, a Népjóléti Minisztérium főosztályvezetője bejelentette, még januárban független szakértői bizottságok alakulnak, hogy megállapítsák, milyen okok vezettek egy-egy intézmény veszteséges gazdálkodásához. Ő maga is egyetért a kórházak konszolidációjával, mi több, értékelése szerint a PM is mutatott némi hajlandóságot a tárgyalásra. Elképzelhető az is, hogy az egészségbiztosító hiányrendezése keretében történhetne a kórházak konszolidációja. További részletekkel azonban a tárcánál egyelőre nem tudnak szolgálni: a pontosabb, számszerűsített adatokra, illetve a konszolidáció költségeire vonatkozó becslésekre néhány hetet még biztosan várni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik