Gazdaság

DEVIZAPIACOK – Rekordnapok

Jócskán megugrott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) határidős piacának forgalma az első néhány januári kereskedési napon, amikor is 1,3-1,7 milliárdos napi forgalom vált jellemzővé, a nyitott kötésállomány pedig a hatezres szint felé vett irányt. A Budapesti Árutőzsde (BÁT) devizapiaca ugyanekkor egyenesen szárnyakat kapott: a múlt szerdai 8,4 milliárd forintos napi forgalmi rekord igazán nem volt hosszú életű, mivel a keddi kereskedési nap volumene átlépte a kilenc és fél milliárd forintot. A soha nem látott növekedés mindkét határidős tőzsdén az ecu és a dollár megélénkült üzletmenetének köszönhető, a számokból pedig világosan látszik, hogy a forgalom túlnyomó része a kosár-ügyletekből fakadt.

A BÉT-en előbb a júniusi lejárat forgott nagy tételekben, majd a februári és a márciusi termin is felzárkózott mellé. A BÁT-on szintén jelentős szerepet játszottak a közelebbi határidők, a keddi csúcsforgalom oroszlánrésze azonban szeptemberi ecu-re és dollárra köttetett. Az elszámolóár-mozgások egyértelműen a forintba vetett bizalom növekedéséről tanúskodnak: az ecu még úgy-ahogy tartotta magát, a dollár és a márka azonban mindkét tőzsdén gyengült, a jen pedig zuhanórepülésbe kezdett a BÁT-on (a legtávolabbi decemberi határidőre egy hét alatt hat forintot esett).

Az árutőzsdei boomot kommentálva Kobulniczky Tamás, az AGP Rt. brókere lapunknak megjegyezte, hogy a BÁT közönségét nem érte váratlanul a forgalomélénkülés. A nagy értékű decemberi pozícióállomány kifutása után ugyanis – a csökkenő ütemű forint-leértékelés közepette – a spekulánsok ismét nyugodtan vállalhatnak eladási pozíciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik