Gazdaság

Gyorsmérleg a világ tőzsdéiről

Hosszal, 5117,12 ponton zárta az óévet a Dow Jones ipari index. A Wall Street “hőmérőjének” éves nyeresége mintegy 36 százalék; rekordszintjét december közepén érte el 5216 ponttal. New Yorkban egyébként az utolsó héten kétéves mélypontjára: 5,96 százalékra esett vissza a 30 éves államkötvény hozama, és ez is a részvénypiac felé terelte a befektetéseket.

Rekorddal, 3689,3 ponton zárta az elmúlt esztendőt a 100 legfontosabb részvényt tartalmazó londoni tőzsdeindex, a Footsie is, miközben a legutolsó tőzsdenap közepén az abszolút csúcsot jelentő 3690-es szintet is megérintette. A City-ben az éves hossz meghaladta a 19 százalékot.

Kevésbé látványosan, ám stabilan emelkedett a német tőzsdeindex, a DAX, amelynek éves mérlege 7,5 százalékos progressziót jelzett. A frankfurti piac az év első negyedében megsínylette a dollár mélyrepülését: a DAX március végén 1925 pontra süllyedt, ám azóta 13 százalékos nyereséget könyvelt el. 7 milliárd márka értékű új részvényt, 21 társaságot vezettek be a tőzsdére.

Történelmi rekordot állított fel az amszterdami tőzsdeindex, a CBS is 321,5 ponttal az utolsó kereskedési napon. Az index éves előrelépése 18,2 százalék volt. Az európai piacok rangsorában a zürichi tőzsde szerezte meg az elsőséget, az SPI-index 23 százalékos éves nyereséggel dicsekedhetett, miközben a párizsi tőzsdeindex, a CAL 40 0,49 százalékos éves besszt regisztrált.

A távol-keleti piacok legjelentősebbje, a tokiói szintén ünnepelhetett: az utolsó héten, 14 hónap óta először, ismét 20 000 pont fölé tornászta magát a Nikkei. Az index egyébként júliusi mélypontja óta mintegy 37 százalékkal került magasabbra.

Az elemzők többsége szerint egyébként 1996-ban a New York-i tőzsdén folytatódik a részvények szárnyalása. A Business Week legutolsó számában megkérdezett szakértők közül a legoptimistábbak úgy vélekedtek, a Dow Jones 1996-ban 6000 pont fölé emelkedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik